[NA DIDOVINI] Strizirep

0

Prezime je nadimačkog postanja i rugalačke naravi, jer strizirep je onaj koji striže nečiji rep ili kome netko striže rep. U svakom slučaju ova složenica sadrži i notu podrugljivosti. Slična prezimena su zabilježena u raznim dijelovima hrvatskih etničkih prostora: Kocorep (Daruvar), Kolorep (Zagreb), Pecirep (Pula, Čakovec), Vukorep i Vukorepa (Dubrovnik, Split, Dvor, Drniš, Neum), Zarep (Vrbovec, Garešnica), Vrtirep (Sarajlije pokraj Duvna u 18. stoljeću). P. Šimunović navodi slične primjere: Visirep, Ljuštirep, Pecirep, Pucirep, Čepirep.

Bez obzira što Hrvatski enciklopedijski rječnik razlikuje prezimena Strizirap (Split) i Strizrep (Solin, dakle i Koprivno), riječ je o jednom prezimenu, čiji su nositelji istog krvnog podrijetla.

Strizirepi su starinom iz sela Strizirepa, smještenog između Trilja i Tijarice. Tu ih odavno nema, jer su odselili. Godine 1648. zabilježeni su kao doseljenici u Klisu, dakle u neposrednom susjedstvu današnjeg boravišta, Koprivnog.

Početkom 18. stoljeća pisane spomene o Strizirepima nalazimo i u dvama selima Trogirske zagore: Bristivici (1704. godine rođen je Ivan, sin Lovre i Anastazije Strizirep) i u Bliznoj (1735. godine rođen je Petar, sin Mate i Katarine Strizirep); iz jednog od ova dva sela bila je i Natala Strizirep, koja je 1786. godine zabilježena kao krsna kuma u Prapatnici, također selu Trogirske zagore.

Istodobno su Strizirepi zabilježeni i u neposrednom susjedstvu njihova današnjeg boravišta, Koprivnog: 1709. godine u banderiji harambaše Ilije Maretića u Dicmu zapisana je 6-člana obitelj Marka Strizirepa Stipanovog; iste godine u banderiji harambaše Jure Jurčevića (Gardun-Vojnić) zabilježena je 5-člana obitelj Šimuna Strizirepa također Stipanovog. Vjerojatno je riječ o braći.

Ostalo je zapisano da je 1868. i 1870. godine da se Mate Strizirep zamjenik seoskog glavara u Koprivnom, a 1906. godine bio je glavar, što doznajemo od don Frane Bulića, kojem je on “pokazao ostatke neke građevine u njegovoj ogradi. Koprivnjani su mu pričali za nju da je to Dioklecijanovo ljetovalište i da ima ovdi starih stvari i svakog alata, što vridi zlata.”

Prema popisu koji je zabilježen u knjizi izdanoj 2002. godine, u Koprivnom živi 8 obitelji i 26 osobe s prezimenom Strizrep (Strizirep).