Foto: Braniteljski portal

U Vijećnici općine Gvozd, povodom posvete Hrama Sabora srpskih svеtitеljа, 9. rujna promoviran је Zbornik “Vrginmost pretakanje sudbine”.

Organizator je bio SKD Prosvjeta pododbor Vrginmost. Zbornij je stvaralo 25 autora, a o kakvoj je knjizi riječ, govori naslov dijela knjige:  “Snage naša odbrane u ratu 1991–1995. godine”.

Na promociji su govorili Petar Šaula u ime izdavača Krajiškog kulturnog centra Beograd, Dragan Krošnjar iz Krajiškog kulturnog centra iz Banje Luke, te Janko Velimirović, jedan od urednika.

Inače, Velimirović bivši je oficir tzv. Vojske RSK koji je vrlo aktivno sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Hrvatska javnost je o njemu mogla čuti kada je prošle godine pozvan na tribinu (fotografija ispod) u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom “Petrovačka cesta duga 27 godina” na kojoj se trebalo raspravljati o optužnici protiv hrvatskih pilota, piše Dnevno.

Prošle godine otkazao dolazak 

Dolazak je na kraju otkazao, ali sada se pojavio u Gvozdu.

“Drug Velimirović osjetio je kakav genocid Hrvatska sprema pa je već u 6. mjesecu pobjegao iz Karlovca i otišao svom narodu”, navodi se u prijedlogu pukovnika JNA Boška Potkonjaka u dokumentu koji Velimirovića predlaže za kapetana. 

“Odmah se uključio u organiziranje prvih vojnih formacija i njihovom naoružavanju”, navodi se u prijedlogu u kojem ga se naziva “omiljenim među starešinama i borcima”.

Bio je pripadnik 2. brigade Teritorijalne obrane “Vojnić”, a kasnije i 11. brigade “Vojnić” 21. Kordunskog korpusa SVK-a. Nakon rata se preselio u Banju Luku.