Foto: screenshot

Predsjednik Zoran Milanović kazao je u ponedjeljak u Ludbregu, na obilježavanju 80. obljetnice Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade “Braća Radić”, da prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, i sam pripadnik te brigade, nije bio antifašist, nego više od toga.

Milanović je istaknuo kako je u Ludbreg stigao prije svega zbog odavanja počasti i dubokog poštovanja pripadnicima brigade ‘Braća Radić’ koja, kazao je, ima iznimno značajne u povijesti NOB-a.

Brigada je formirana 4. rujna 1943. a sudjelovala je u Šemovečkoj bitki, ključnoj za oslobođenje Ludbrega od ustaškog i fašističkog terora, a u kojoj je poginulo više od 70 boraca brigade. Jedan od pripadnika Brigade, od 1944. godine i zamjenik komesara, bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman

‘Hrvatska se uvelike promijenila’

Dodao je da se Hrvatska kao društvo uvelike promijenila, da su se Hrvati uspjeli pomiriti i nastaviti živjeti normalno.

“Kada danas vidim da kanadski parlament ovacijama ustaje i plješće 95-godišnjem pripadniku SS divizije iz Ukrajine, onda se ne pitam ‘jesu li vam vrane mozak popile sada’, nego što je sve taj dragi momak i gospodin radio u toj državi zadnjih 50 godina. Slobodno šetao? Kako je uopće završio tamo?

Tisuće takvih pripadnika najokorjelije, najmračnije, najokrutnije zločinačke organizacije našlo je utočište na zapadu. Za njih su ustaše, neka se nitko ne uvrijedi, ‘kavaliri'”, naglasio je hrvatski predsjednik.