Pripremite vrt za zimu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ako imate sreće pa iz svog vrta još uvijek berete tikvice, zelene rajčice ili paprike, čišćenje vrta ćete prolongirati. Barem tog dijela s kojeg ubirete plodove.

No, da bi vrt bio spreman za zimu, a onda i proljeće, treba ga očistiti od korova, zaostalog povrća, kolaca za rajčicu i sličnog.

Korjenasto povrće kao što je mrkva, peršin, crna rotkva i slično možete ostaviti u zemlji, ali do prvog smrzavanja. Neće korjenastom povrću ni nakon smrzavanja ništa biti, ako je dovoljno duboko u zemlji, ali ga nećete moći izvaditi. Zato je bolje izvaditi ga na vrijeme i dobro uskladištiti.

Povrće kao što je raštika, kelj ili prokulica slobodno ostavite na gredicama jer je njihovo lišće slađe nakon što malo izmrznu.

Nakon što ste pokupili sve plodove, uklonite kolce za rajčicu, očistite ih od zemlje, a onda spremite na suho mjesto. Kolce prije skladištenja možete dezinficirati.

Ostatke biljaka iščupajte iz zemlje, a nakon toga ih možete, ako biljke nisu bile podložne nekim bolestima, usitniti i kompostirati ili ostaviti na površini zemlje i preorati ili preašoviti. Tu će zelenu masu mikroorganizmi razložiti i pretvoriti u bogatu organsku tvar. Podsjetimo se samo koliko su korisna ta mala, najčešće nevidljiva bića u zemlji.

U slučaju da ćete orati ili ašoviti tek na proljeće, bolje je maknuti ostatke bilja sa zemlje jer se pod njima mogu zadržati i prezimiti različiti štetnici. Ostatke povrća kao što je grašak ili mahune možete ostaviti u zemlji. U slučaju da su određene biljke bile bolesne, iščupajte ih i spalite.

Kada je u pitanju korov koji se osjemenio, njega nemojte ostavljati na površini zemlje i zaorati jer će se sve preostalo sjeme rasuti, a onda će vam vrt u proljeće biti pun mladih biljčica korova. Ako imate toliko korova da ga ne možete počupati, prekrijte zemlju crnom folijom ili slojem kartona i ostavite na zemlji sve do proljeća što će spriječiti nicanje. No, u slučaju da poput mene jedete lobodu, jestivi korov koji raste na dušikom bogatom zemljištu, ostavite stabljiku dvije ovog korova koji će se osjemeniti i u rano proljeće prvi dati mlade listove bogate vitaminima i mineralima. Osim toga, sjeme korova jedu i ptičice pa i njima nešto ostavite.

Ljekovito bilje kao što je žalfija, ružmarin, neven, matičnjak, menta i drugo – orežite i nagrnite slamom ili lišćem kako ne bi izmrzlo tijekom zime. Sačuvajte i višegodišnje cvijeće kao što su dalije, gladiole i kana, izvadite gomolje, posušite ih i nakon toga spremite u papirnate vrećice u koju ste stavili tresetnu zemlju ili u novine izrezane u trake te čuvajte na mračnom i vlažnom mjestu.

U slučaju da u blizini vrta imate stablo oraha ili hrasta, njihovo lišće svakako maknite sa zemlje. Razlog je spoj hidrojuglon koji se izlučuje iz korijena, ali i lišća. U dodiru s tlom ili zrakom hidrojuglon oksdira u juglon što otežava klijanje, usporava rast, a neke biljke pod utjecajem njega i propadaju pa se ovo lišće može koristiti i kao herbicid.

Nakon što ste ostatke bilja stavili u komposter ili kompostnu hrpu, prekrijte ju kako ne bi izmrzavala zimi jer će to otežati stvaranje humusa, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img