Prisluškuju li nas telefoni? I što sve mogu saznati iz boje našeg glasa?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zvukom i slikom već se naveliko nadzire naše djelovanje no UI sustavi počinju razumijevati što se krije iza našeg ponašanja; oni znaju kako razmišljamo a da uopće nismo otvorili usta.

Velika većina ljudi ne odvaja se više od pametnih telefona. Neki su pritom svjesni opasnosti od zadiranja u privatnost koju sa sobom nosi upravo korištenje sve pametnijih telefona. Eto, stručnjaci sa sveučilišta Princeton pokazali su kako Google može pratiti našu lokaciju čak i kad mobitelu isključimo lokacijske servise. Tehnički, već je dugo moguće izraditi program koji će telefonu omogućiti da fotografira bez vašeg znanja. I sve više ljudi, koje bi teško bilo svrstati u paranoike, vjeruje da ih njihovi telefoni prisluškuju.

Stvar je teško dokazati no to ne znači da je daleko od istine. Naime, već postoje moćni UI algoritmi koji analizirajući ljudski glas izvlače zaključke o govorniku. Tehnologija je još u povoju no uskoro bi mogla utjecati na privatnost svakog od nas. Stvar je ozbiljna i o njoj su se raspisali brojni znanstvenici, poput Iana McLouglina, profesora računarstva na sveučilištu Kent.

Ako vam ovo nije dovoljno jezovito…

Umjesto izgovorenih riječi, umjetna inteligencija analizira sam glas i prema njegovoj boji, tonalitetu i timbru vrlo precizno pogađa tko ste, kojeg ste spola, odakle dolazite, gdje se nalazite, koliko ste stari i kojim jezikom govorite. A ako to nije dovoljno jezovito, postoje i UI sustavi koji mogu detektirati lažete li ili govorite istinu, analizirati vaše zdravlje i kondiciju, vaše emocionalno stanje te jeste li pod utjecajem droga ili alkohola. Postoje čak i sustavi koji mogu razaznati govorite li punim ustima!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img