Foto: Ilustracija

Cvijeće koje raste iz lukovica i gomolja čest je ukras vrta, a neko od njih cvate i zimi u unutrašnjosti domova. Dijele se na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i u jesen te se kupuju od veljače do svibnja) i proljetne (sade se u jesen, cvjetaju u proljeće, a kupuju od kolovoza do prosinca).

Nakon prestanka cvatnje listove lukovica je potrebno pustiti da u potpunosti uvenu. Nakon toga treba izvaditi i prosušiti lukovice, spremiti ih u papirnate vrećice te držati na suhom i hladnom mjestu kako bi bile spremne za sadnju u proljeće.  

Prilikom sadnje lukovica treba paziti na dubinu i kvalitetu tla u koje ih sadimo. Gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo. Takvo tlo treba popraviti dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli tlo, a ujedno je i gnojivo.

Kako se sade lukovice?

Lukovice treba saditi prema veličini, a pravilo je da je dubina sadnje 2 do 3 puta veća od njihove veličine. Prema tome, manje lukovice se sade na dubinu od 5 do 10 cm, a veće na dubinu od 10 do 20 cm. Proljetne lukovice nisu otporne na niske temperature pa ih je najbolje saditi početkom svibnja nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sade se u fazi mirovanja: proljetne lukovice u jesen do kraja prosinca, ako zemlja nije smrznuta i ljetno-jesenske koje se sade u proljeće.

Najčešće se sade u skupinama jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja. Treba paziti da ih se ne sadi pregusto, kako si ne bi međusobno oduzimale hranjive tvari i vlagu. Razmak sadnje je kod manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a kod većih i do 15 cm. Dno lukovica i gomolja treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti zraka. Tako će se oni dobro ukorijeniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni truljenja.

Koje biljne vrste odabrati?

Za oblinu cvatnju dalija (georgina) potrebno je sunčano mjesto i plodno propusno tlo. Kada kopate jamu, odmah stavite i oslonac na kojega ćete ih kasnije privezati. Dalija zahtijeva redovito zalijevanje i prihranjivanje svaka tri tjedna. Ocvale cvjetove redovito uklanjajte. Dalija se uzgaja i iz sjemena, a izvađene gomolje nakon cvatnje treba staviti u pijesak ili treset. Cvatnju možete ubrzati tako da ih sadite u lonce, a treba ih ostaviti u zatvorenom prostoru do druge polovice svibnja i tada ih presaditi na otvoreno.

Kana naraste do 80 cm visine, a ponekad i više, cvate od lipnja i sve do kasne jeseni, dok se ne pojave prvi mrazevi. Odgovara joj sunčan položaj. Ima velike dekorativne listove, a cvate žutom, narančastom i u nijansama crvene boje. Sredinom listopada potrebno ju je prikratiti. Izvađene gomolje spremiti na mjesto na kojem temperatura na pada ispod 0°C.

Gladiole se sade na sunčana mjesta koja su zaštićena od vjetra. Dubina sadnje je od 10 do 13 cm, a razmak sadnje od 10 do 15 cm. Najbolje ih je saditi u skupine od 5 do 7 biljaka iste boje, a kako bi neprestano cvale tijekom cijelog ljeta sade se od sredine travnja do sredine lipnja u razmacima od 14 dana, budući da cvatnja jednog cvjetnog klasa ne traje duže od dva tjedna. Sade se u skupinama dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se međusobno podupirale i nije im potreban dodatan potporanj. Osim kao vrtno cvijeće, idealne su i kao rezano cvijeće za bukete i vaze.

Frezija ima jak miris, a uzgaja se najčešće kao cvijeće za rez, njezini se gomolji sade krajem travnja kako bi cvala od kolovoza do listopada. Mjesto na kojem se uzgajaju treba biti polusjenovito i zaštićeno od vjetra, a tlo plodno i propusno. Sade se na dubinu od 5 do 8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog posađenog gomolja izrast će 4 do 6 cvjetnih stapki s 10 do 15 mirisnih cvjetova. Ako ih ne režemo, potjerat će nove cvjetne stapke, nakon što se prve osuše. Zahtijevaju redovno zalijevanje i to u jutarnjim satima.

Za uzgoj ljiljana potrebno je osunčano mjesto jer će se u suprotnom stabljike iskriviti u potrazi za suncem. Za razliku od cvijeta, stabljika podnosi sjenu pa ih treba saditi u travnjak ili niske pokrivače tla. Lukovice nemaju zaštitni omotač pa se radi toga lako osuše. Vršak lukovice treba pokriti slojem zemlje debljine oko 10-ak cm, a potrebno ih je zalijevati redovno. Ljiljani ne podnose presađivanje i najbolje uspijevaju na mjestu na kojem su prvi puta posađeni, agroklub.com.

Anemona ili šumarica je biljka koja može uljepšati svaki prostor. Prije proljetne sadnje gomolje se preporučuje namočiti u hladnoj vodi, 24 sata prije jer će se tako lakše i brže primiti. Što se tiče jesenske sadnje, gomolje je zimi obavezno pokriti i dodatno zaštiti od niskih temperatura, mrazeva i padalina. Idealno mjesto za sadnju je lagani hlad jer biljka ima osjetljive cvjetove zbog kojih ne smije biti na izravnom suncu. Zalijevanje je potrebno jednom tjedno, a ljeti i do dva puta tjedno. Ova biljka je poznata po izrazito sporom rastu, pa je prilikom njenog uzgoja potrebno strpljenje.