Možda zimsku apstinenciju od ovih zdravih i hranjivih namirnica možete opravdati njihovom nedostupnošću i skupoćom, ali dolaskom proljeća na tržnicama je sve više lokalno uzgojene hrane, koja bi, osim što je svježija, trebala biti i cijenom pristupačnija od one koju nam zimi dovoze iz cijelog svijeta

Jagode

Jedno istraživanje na štakorima pokazalo je kako biljni kemijski spoj antocijanin pomaže u sprečavanju gomilanja masnog tkiva na trbuhu. Antocijanin u ovom testiranju dobiven je iz aronije, ali ovim su vrijednim kemijskim spojem pune i jagode, koje po šalici imaju samo 50 kalorija, ali i tri grama vlakana te dosta vitamina C koji pospješuje metabolizam.

Cikla

Sa svojim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, cikla je vrlo korisna u slučaju kardiovaskularnih bolesti i raka, a pomaže i u smanjenju krvnog tlaka i upala.

Cvjetača

Pouzdan saveznik u skidanju kilograma može vam biti i cvjetača, hranjivim sastojcima bogato povrće kojim možete nadomjestiti rižu. Bogata je vlaknima i vitaminom C.

Češnjak

Kao i vlasac, češnjak sadrži protuupalni spoj alicin, zanemarivu količinu kalorija i bogat okus. Pored toga, ovaj nezaobilazni dodatak jelima velika je podrška enzimima jetre i procesima važnima za prirodno čišćenje organizma.

Endivija

Većina ugljikohidrata sadržanih u endiviji su dijetalna vlakna, zbog čega bi trebala biti neizostavni sastojak vaših proljetnih salata. Bogata je i vitaminom A, važnim za zdravlje kože i očiju, i vitaminom K koji pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sustava te poboljšava osjetljivost na inzulin.

Kopriva

Strah i trepet golih dječjih nožica i ruku snažan je diuretik, a osim oslobađanja tijela od viška tekućine, pomoći će u čišćenju jetre. U Ujedinjenom Kraljevstvu tradicionalno se koristi za proljetno čišćenje tijela i oslobađanje od toksina unesenih masnom zimskom hranom. Koprivu možete piti kao čaj, a možete je pripremiti i kao umak od špinata ili juhu.

List maslačka

Gorko-slatki zeleni listovi maslačka bogati su vlaknima, antioksidantima, vitaminima i mineralima. Jedu se obično kao salata, no nedavna istraživanja su pokazala kako se kuhanjem na pari ukupna antioksidativna svojstva zelenila povećavaju za 67 posto. List maslačka je i odličan diuretik, pomaže imunološkom sustavu te štiti od pretilosti, depresije, umora, pa čak i raka.

Rotkvice

Sa svojom jarkocrvenom bojom rotkvice su sjajna dekoracija salatama, no njihovo je crvenilo daleko više od estetike. Za njega je zaslužan pigment antocijanin koji se pokazao kao vrlo koristan saveznik u sagorijevanju masti i smanjenju rizika od dijabetesa. Osim toga, smanjuje kolesterol, otpornost na inzulin i upale. Rotkvice su korisne i za smanjenje nakupljanja slobodnih radikala.

Potočarka

Ova sićušna biljka pravi je rudnik zlata vitamina i minerala. Jedna je od hranjivim tvarima najbogatijih hrana na svijetu, a sadrži samo četiri kalorije po šalici. Za ravan trbuh dodajte je u salate, juhe ili smoothieje.

Šparoge

Šparoge obiluju kalcijem, bakrom, folnom kiselinom i željezom, kao i vitaminima A, C, E, K i B6. Šparoge su izvrstan diuretik koji pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a sadrže i sporo probavljiva vlakna koja nam daju osjećaj sitosti.