Postoji vrsta mrava iz jugoistočne Azije koja prebiva na drveću i ima uistinu “eksplozivnu” obrambenu taktiku. Naime, svoje neprijatelje uništavaju na način da raznesu sami sebe tako prekrivajući i uljeze otrovnom sluzi.

Ovi eksplodirajući mravi se najčešće svrstavaju u vrstu imena Colobopsis cylindrical, no znanstvenici su upravo otkrili da postoji još barem 15 vrsta ovih požrtvovnih insekata, zajedno s potpuno novom vrstom koja je otkrivena na Borneu.

Brojne životinje mogu voditi “kemijski rat”koristeći vlastitu utrobu za stvaranje otrovne smjese za svladavanje lovine ili plašenje neprijatelja. Ipak, uništenje vlastitog tijela u svrhu obrane drugih je manje uobičajena pojava. Poznata je samo kod nekih termita i mrava, tvrde stručnjaci.

Novopronađena vrsta mrava, Colobopsis explodens, prije se nazivala ‘žutom smjesom’, po svijetložutoj ljepljivoj tvari koju su proizvodili. Njihove kolonije sadržavaju na tisuće mrava na lisnatim krošnjama drveća. Znanstvenici su odlučili C. explodens učiniti vrstom modelom, tj. onom vrstom koju će promatrati za donošenje zaključaka o većoj grupi, u ovome slučaju, grupi eksplodirajućih mrava.

Zamijetili su da su C. explodens mravi “prilično skloni samožrtvovanju” u prisutnosti prijetnje.Kako bi se raznijeli, ovi crvenkasto-smeđi manji radnici, sve sterilne ženke – stišću dio svog abdomena. Stišću ga toliko da naprosto prsne, špricajući uokolo žuti sekret kojeg stvaraju u žlijezdama smještenim u čeljustima i koji krasi “karakterističan miris sličan nekim začinima”, navodi studija.

Samoubilačke eksplozije nisu jedina čudnovata prilagodba C. explodensa. Veliki radnici, veći mravi vojnici koji su isto tako sterilne ženke, imaju i povećane glave s uzdignutim dijelom poput štita, koji je kružnog oblika i ravan je na vrhu. Takve glave čudnovatog oblika stvaraju onda savršeni čep kojeg mravi koriste ne bi li privremeni blokirali otvore u svoja gnijezda.