Novo neugodno saznanje je da sušači ruku u javnim WC-ima skupljaju fekalne baterije i onda ih raspršuju po rukama.

Svima je, naime, poznato kako fekalne bakterije završe u zraku nakon što se pusti voda iz nepoklopljene wc školjke, a sad je u Sjedinjenim Državama provedena i studija tijekom koje je ustanovljeno kako brzi sušači ruku skupljaju te fekalne bakterije i zatim ih raspršuju po vašim rukama.

Znanstvenici su analizirali ploče izložene samo 30 sekundi ispod sušača ruku te ruke osobe koja je samo bila u WC-u. Ustanovili su kako ploče tretirane sušačem ruku imaju na sebi u prosjeku od 18 do 60 kolonija bakterija, dok je na rukama osobe koja je samo boravila dvije minute u WC-u pronađeno manje od jedne kolonije. U samim puhalicama sušača otkriven je “minimalni nivo bakterija”.

Studija obavljena u Connecticutu obuhvatila je 36 zahoda u objektu škole medicine u okviru Sveučilišta u Connecticutu. Laboratorij je proizveo velike količine spora PS533, specifičnog ali bezopasnog soja bakterije Bacillus subtilis. Kolonije tog soja su tvorile od 2 do 5 posto bakterija koje su pronađene na pločama tretiranim sušačima ruku, bez obzira na to koliko je WC udaljen od laboratorija u kojem su nastale spore.

“Ovakvi rezultati pokazuju kako mnoge vrste bakterija, uključujući potencijalne patogene i spore, mogu biti raspršene u cijelom objektu i biti deponirane na ruke putem sušača ruku”, naveli su autori studije.

Time se postavlja pitanje zašto su ploče tretirane zrakom iz sušača ruku imale baš toliko više spora. Sušači mogu djelovati kao rezervoar bakterija ili njihovo intenzivno puhanje jednostavno onda stvara i veću izloženost već kontaminiranom zraku. Dokazi ukazuju kako sušači mogu prekriti ruke bakterijama, ali nije posve sigurno deponiraju li bakterijske spore.

Koji god razlog tom širenju fekalnih bakterija bio, znanstvenici preporučuju korištenje papirnih ubrusa.