|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Gospodine, hoćeš li da oganj spali ovo selo…tako bi rješavali nesuglasice Jakov i Ivan, kad su ih Samarićani odbili ugostiti. Isus ih prekorava i upućuje se prema drugom selu. Tu je Isusova veličina: brani one koji ne misle kao njegovi, mijenja loše društvene navike koje naređuju da neprijatelja treba uništiti: Ili mi ili oni… učinit ću vam pakao… Isus poučava da uvijek ima rješenja i uvijek ima onih kojima smo dobrodošli… ima otvorenih srdaca i kuća koje žele čuti o miru i o evanđelju.

Učenici iz evanđelja planirali su živjeti mirno u svom gnijezdu, a Isus ih iznenađuje pozivom na promjenu i put traženja odgovora … u onomu što stoji naprijed, a ne u trajnom okretanju unatrag. Mi smo navikli vjeru doživljavati kao ohrabrenje i podršku, mir i radost… a današnje evanđelje nas uči da je vjera mnogo više: projekt života koji poziva na radosni nemir, ne hladovinu nego nove putove, ne sigurnost nego rizik da u svojim nastojanjima budeš neshvaćen i odbačen.

Pusti da mrtvi pokapaju mrtvace… a ti idi i navješćuj Kraljevstvo Božje. Ne radi se o sprovodu oca, nego o želji da mu se posveti sve do smrti. Za razliku od toga čekanja smrti, Isusov poziva na otvorenost novim stvarima. Tko ostaje kod poznatoga i već viđenog… ne živi puninu života. Trebamo svježine i trajne novosti u Gospodinu. Bogu trebaju živi ljudi, a ne močvara koja ne teče i ne daje života… poziva da se uvijek gleda naprijed, na široka prostranstva života, gdje su Božja obećanja i nove šanse… a ne se osvrtati samo na svoje pogreške.

Ovih nedjelja svoje mlade mise slave naši novozaređeni svećenici. Oni su se posvetili duhovnom zvanu… ali Isusov poziv: Ljubi Boga svim srcem, umom i snagom, a bližnjega kao sebe samoga… upućen je svakom čovjeku… svatko ima svoj poziv i svoje poslanje. Svi možemo biti sveti… i u Crkvi i u obitelji, društvu, poslu…