13 C
Split

Propovijed: 18. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Što je temelj ljudske sreće? Isus želi probuditi razmišljanje o bitnome, na čemu gradimo, za što smo vezani, što je naša sigurnost… Daje primjer čovjeka koji pogrešno planira jer zaključuje da će obiljem materijalnih dobara osigurati miran život, sreću i radost:

a) Ne shvaća da pravi mir ljudskog srca nije u gomilanju stvari… Bog je gospodar broja naših dana … Ne živi čovjek samo o kruhu… Samo je u Bogu mir, dušo moja. Najveće bogatstvo je milosna nazočnost Očeva u čovjekovu životu… (Korijen riječi bogatstvo upućuje na to da je samo u Bogu izvor obilja koje čovjeka čini uistinu bogatim trajnom radošću, mirom i srećom.)

Postoje osobe koje imaju mnogo novca i osobe koje su bogate!

b) Druga pogreška čovjeka iz evanđelja: Bogat je ali je sam sa svojim blagom. Oko sebe je stvorio pustinju, a nasred punih skladišta stoji sam. Ne vidi se nitko u njegovoj blizini… ni ljubav, ni prijateljski odnos prema bilo kome… Siroti samac… jer u njegovu životu drugi ništa ne znače, svakoj je rečenici on subjekt… i uvijek samo ja, a nigdje onoga spasonosnog mi… Samo on i njegove pune žitnice.

Izgleda da je mnogima jedina želja – biti najbogatiji na groblju.

c) K tome, taj čovjek niti ne pomišlja na vrijednost vječnog života… a iste noći će umrijeti… I svijetom je hodao kao mrtvac jer je živio samo za sebe… a briga oko zarade, previše rada, cigareta, alkohola… bez kvalitetna odmora i zdrava života, mira, molitve, druženja s obitelju i prijateljima… lako dovede do tjelesnih oboljenja i smrti.

Kako vidimo, nije problem u bogatstvu koje netko može imati. Treba cijeniti i poštivati svačiji trud i marljivi rad. Pitanje je samo: Kako do sreće? … a odgovor je: Ne tražite sreću na tržnici materijalnih stvari! … Pogledaj oko sebe, gradi zdrava prijateljstva, potraži malo dubine i ne budi površan! Ne postiže se sreća samo zgrtanjem i gomilanjem bogatstva, nego još više dijeljenjem i pomaganjem: Blaženije je davati nego primati. Isus nam otkriva tajnu dobra i sretna života, dva su uvjeta: Ne postiže se u isključivanju drugih, niti je ima bez darivanja!

Draže su mi ruže na stolu, nego biseri oko vrata!

U nečemu su slični bogatstvo i grijeh: obećaju nešto što ne mogu dati, a niti su sposobni odr­žati svoje obećanje. Nude sreću, a često vode u propast tjelesnu, duhovnu, vremenitu i vječnu.

Završili su upisi u škole i na fakultete. Jedno od traženijih zanimanja je nutricionist: Kako se hraniti da bismo bili jaki i zdravi? Neka je hrana preteška, pa čak i otrovna, smrtonosna. Treba je odbaciti… U svemu je najvažnija umjerenost… Jesmo li svjesni da je tako i s našim duhovnim životom, sa zdravljem srca i srećom duše? Važno je čime hranimo svoj život! Ne živi se samo od kruha, nego i od dobrote, milosrđa i prijateljstva… s ljudima i s Bogom!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

Kninski branitelj Tomilsav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img