13 C
Split

Što sijati dok traju ljetne vrućine

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ljeto i vrućina ne znači da ne možete posijati pojedino povrće, bilo da vam proljetna sjetva nije najbolje uspjela, ili želite imati još jednu berbu do kasno u jesen, ili pak želite uzgojiti jesensku rasadu. 

Ipak, treba imati na umu optimalnu temperaturu klijanja određenog povrća. 

Mrkvi i kupusnjačama toplina ne smeta 

Primjerice, repi, cikli, peršinu, mrkvi i sličnom korjenastom povrću neće smetati toplina. Ipak, na temperaturi od 32°C klijanje i rast će se zaustaviti. 

Kada je u pitanju salata, ona voli niže temperature. Optimalna temperatura za rast salate je 18°C pa s njezinom sjetvom ipak pričekajte nešto svježije jesenske dane. Salata će normalno rasti do 25°C, a nakon toga će brzo otići u sjeme. 

Špinat će najbolje rasti na oko 20 stupnjeva, ali čim temperatura tla dođe do 27-29°C, zaboravite da će špinat uspjeti rasti. Poput salate, otići će prebrzo u sjeme. 

Blitvi ne smetaju više temperature pa nju slobodno možete posijati u ovo doba godine, ako vam se već i sama nije zasijala u vrtu. 

Znamo da se kupusnjače tradicionalno sade nakon što smo povadili luk, krumpir, grašak. A što je sa sjemenom i rasadom za jesen? Kupus, kineski kupus i kelj uspješno će proklijati na temperaturi do 32°C, uz, naravno, redovito zalijevanje. Brokula preferira hladnije tlo, oko 23°C, a cvjetača zaustavlja klijanje na 29°C. 

Također, još uvijek možete posijati toploljubive kulture kao što su tikvica, krastavci, mahune. U startu im dajte dovoljno humusne zemlje i vode, a zemlju oko mjesta sijanja prekrijte debljim slojem malča. 

Trikovi za uspješan rast biljaka

Postoji nekoliko trikova kojima ćete povećati šansu za uspješno klijanje i rast. 

Budući da se tlo brzo zagrijava i suši na suncu, preko posijanog sjemena raširite lagani sloj slame. Tek toliko da pravi malo hlada zemlji i budućoj biljci, zadrži vlagu, ali da dovoljno zraka i mjesta za rast. 

Također, sjeme posijte malo dublje nego inače gdje je tlo hladnije i dulje vlažnije. Pazite da ga ne posijete preduboko jer se tada neće ni pojaviti. 

Posijte dodatni red u slučaju da klijavost bude slaba. 

Sjeme sijte u sjeni viših usjeva kao što je paprika, rajčica, tikvice, ljekovito bilje i sl. 

Redovito zalijevajte, po potrebi i dva puta dnevno, ako je prevruće i sunce prejako. 

Zemlju između redova malčirajte slamom, kartonom i sličnim materijalima kako bi spriječili isušivanje, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Sudar dva vozila kod Skradina, vozač jednog zadobio ozljede opasne po život

U sudaru dva osobna automobila u subotu u 22:40 na cesti Žažvić-Benkovac teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img