Propovijed: 19. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Čim postojimo – znači da Bog vjeruje u svakoga od nas, da možemo učiniti nešto lijepo Bogu na slavu i ljudima na radost.

S velikim povjerenjem dao nam je prostore slobode… ali nas nije zaboravio, očekuje pozitivan odgovor na njegovu ljubav.

Živimo u vremenu gdje nastojimo da sve bude još brže: Internet, vlak, autoceste, gradnja kuće, završetak škole, bogaćenje …

Proslavili smo Dan pobjede i zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja… Koliko je generacija i stoljeća prošlo u hrvatskom čekanju svoje države?!

… a mi smo danas sve manje spremni čekati, sve manje smo strpljivi: u vožnji, u pošti, školi, odgoju…

Kad pogledamo biološki ritam prirode, vidimo da nas sve uči čekati (polagano gradeći), svemu treba vremena: cvijetu da postane slatki plod, začetom djetetu da se rodi, noći da dočeka zoru … Kako li se neki mladi prebrzo odlučuju za predbračne odnose i zajednički život, a bez vjenčanja i bez blagoslovljenog vremena za sazrijevanje, koje se zove zaručništvo. Nisu spremni na čekanje, sve moraju dobiti odmah i bez onoga blagoslovljenog iščekivanja i sazrijevanja…

Izgleda da je čekanje Božja volja … uči nas vjerovati i nadati se onomu što čekamo a još ne vidimo, vježba je to i ljubavi da ostanemo vjerni svojim zadaća u vremenu krize, onda kad sumnjamo … Bog vidi sve, premda mi ne vidimo njega.

Evanđelje nam poručuje da uvijek budemo budni, jer ne znamo kad će nas Bog posjetiti…

Biti budan znači hoditi u Božjem svjetlu i nauku, da nas ne zavedu drugi glasovi.

Biti budan znači paziti na svoje ponašanje, da nas ne zavede duh ovoga svijeta…

Biti budan znači biti strpljiv i u životu znati čekati…

Bog nas poziva: Nauči čekati! … a to znači živi sadašnjost! Ljudi uglavnom ne žive sadašnjost, nego pate što još nije stigla budućnost (Blaise Pascal).

Ne možemo biti Božji samo nedjeljom i samo na misi … svoj poziv živimo svako­dnevno i posvuda gdje nas život nosi… uvijek smo Božji.

Tako, mi radimo mnoge stvari…. ali nas ništa ne bi smjelo odvratiti od našega temeljnog prijateljstva s Bogom. Velika je to milost i mudrost znati uskladiti svakodnevni rad i brigu oko vječnog spasenja, oko svoje duše, dobrih djela i svjedočenja Božje ljubavi.

Znati čekati znači misliti i na vječni život kod Boga u nebu… nismo stvoreni samo za zemlju, niti nam se moraju ispuniti sve želje da bismo bili sretni.

….

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo. Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Načinite sebi kese koje ne stare, blago nepropadljivo na nebesima, kamo se kradljivac ne približava i gdje moljac ne rastače. Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.
»Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!
A ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi, ne bi dao prokopati kuće. I vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.«
Nato će Petar: »Gospodine, govoriš li tu prispodobu samo za nas ili i za sve?« Reče Gospodin: »Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok? Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe nađe da tako radi. Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim.
No rekne li taj sluga u srcu: ‘Okasnit će gospodar moj’ pa stane tući sluge i sluškinje, jesti, piti i opijati se, doći će gospodar toga sluge u dan koji mu se ne nada i u čas koji i ne sluti; rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među nevjernicima.
I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca. A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.«
Riječ Gospodnja.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img