Propovijed: 2. nedjelja u godini

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Nedjelja je dan slavlja i zahvaljivanja Bogu – Dan Gospodnji.

Kakva su naša slavlja? Ispunjaju li nas radošću… ili su bezlična kao voda bez boje, okusa i mirisa… naša slavlja crkvena i obiteljska, društvena i prijateljska…

Zar nam se često ne učini da u našim slavljima nešto nedostaje za pravu radost? Kad su nam ljubavi bez radosti, kuća bez slavlja, a vjera bez žara. Takav razvoj jedne situacije opisuje i današnje evanđelje: Dvoje mladih koji se iskreno vole, odlučili su čitav život živjeti u ljubavi. Pozvali su mnoge prijatelje da slave zajedno… jer se svaka velika radost, koja nam ispunja srce, mora podijeliti s bližnjima.

U tom svadbenom slavlju sudjelovali su Isus i Marija… pjevali, plesali, smijali se i zabavljali s ostalom rodbinom i prijateljima. K tome, na ovom slavlju Isus je učinio prvo čudo i pokazao svoju božansku moć. Kako? Marija je molila… ne dugim pričama i mnoštvom riječi, opisivanjem problema i tumačenjem mogućih rješenja… nego samo u dvije riječi: Vina nemaju! Dvije riječi… izgovorene s mnogo vjere u Isusa… učinile su čudo! … vratila se radost u slavlje i u život mladenaca.

Je li svoje prvo čudo Isus trebao učiniti baš s umnažanjem vina da razveseli svatove…? Možda bismo mi odlučili drukčije… ali Isus pokazuje kako je veliko Božje milosrđe za svakoga od nas… i koliko mu je stalo do toga da budemo sretni i da naša radost bude potpuna. On ne gleda na naše zasluge, nego na naše potrebe. Isus vjeruje u ljubav i blagoslivlja je jer je upravo ljubav prva zapovijed neba za sve putove našeg života.

Štoviše, on želi pokazati da je ženidbeni vez ljubavi muškarca i žene slika vječnog saveza između Boga i ljudi, između Krista i njegove Crkve. Poput bračne ljubavi, i naš vjernički odnos s Bogom rađa život, obnavlja hrabrost i cvjeta ljepotom proljeća.

Isus hoće i danas biti dragi gost u svakoj obitelji, zajedno s Marijom njegovom i našom majkom… da trajno umnaža radost i sreću, poštovanje i vjernost, predanost međusobnoj ljubavi i otvorenost daru života. Bogu je stalo do sreće ljudi i trudi se oko toga. Možemo ga prepoznati upravo u svakodnevnim dobrim i lijepim stvarima kojima nas daruje, pa ga još više ljubiti i zahvaljivati mu (Bonhoeffer).

U crkvi smo na duhovnom slavlju… i drago nam je kad se s nama okupi mnogo Isusovih prijatelja. Slavlje ćemo nastaviti za obiteljskim stolom nedjeljnog ručka… A kako je lijepo kad znamo Bogu zahvaliti zajedničkom molitvom i blagoslovom jela: Blagoslovi, Gospodine, nas i ovu hranu koju ćemo blagovati. Učini da nitko ne ostane bez kruha i nijedno srce bez tvoje ljubavi!

Ove nedjelje možemo u život ponijeti dvije poruke:

Prva je Gospina… Činite sve što vam Isus kaže! Trudimo se najprije upoznati evanđelja… što nam to Isus govori… pa živjeti ono što on od nas očekuje. Više evanđelja – više života, a s više Boga u životu – čovjek ima i više sebe samoga.
A druga poruka je da budemo radosni jer smo sigurni da nas Bog ljubi… da i on uživa kad smo mi sretni!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img