Cijene stanova u prošloj su godini porasle i do 20 %. Jesu li dotaknule plafon?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Cijene stanova u prošloj su godini na državnoj razini porasle između 6 i 8 posto, a na zagrebačkom području i u Dalmaciji i do 20 %. Zanimljivo je da su rasle i cijene kuća – za 5 %. Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji. Primjerice u Vukovaru je četvorni metar 3 500 kuna, a u Zagrebu 15. Na rast cijena utjecali su brojni faktori, među ostalim i državne subvencije.

Stanovi zagrebačke novogradnje su rasprodani i prije nego što je gradnja dovršena. Odraz je to sve zamjetnijeg booma stanogradnje u našoj metropoli.

Kretanja na tržištu nekretnina nažalost ne idu na ruku kupcima. Cijene stanova porasle su u zemlji od 6 do 8 posto. U Zagrebu i Dubrovniku i do 20 posto. Prosječna cijena četvornog metra u metropoli skočila je na 1900 eura.

Cijene nekretnina ove bi se godine ipak mogle stabilizirati. Nije naravno isto kupujete li nekretninu u raseljenoj Slavoniji ili na turistički privlačnoj jadranskoj obali. U Dubrovniku primjerice cijene kuća i stanova ponovno lete u nebo. Čak 20 posto nekretnina kupuju stranci, dok je Hrvatima to isplativa investicija za budućnost.

U Slavoniji su nekretnine zbog sve masovnijeg iseljavanja znatno povoljnije.

– Cijene su u Slavoniji niske u urbanim centrima su veće nego u selima oko Virovitice. Cijena stana u Virovitici je oko 800 eura u Slatini, Orahovici oko 500 do 600 eura. Cijene kuća su duplo manje od cijena stanova, kazao je Goran Volenik, direktor Volenik nekretnina.

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretnina pao je s 4 na 3 posto i barem će malo rasteretiti kupce. Pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnina proširuje se i na kupce koji već imaju dijete.

Subvencije koje mladi dobivaju za kupnju prve nekretnine, turistički procvat Zagreba i pad kamata – sve se to odrazilo na cijene nekretnina.

Jesu li cijene stanova dotaknule plafon ili će još rasti  i dalje su otvorena pitanja. Jedno je sigurno. S prosječnom plaćom od 6300 kuna Hrvatima su stanovi već sada previše skupi, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img