19/06/21

Propovijed: 3. nedjelja Korizme

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Često čujemo jadikovke: Koje sam zlo učinio da mi se ovo događa… zašto mi Bog daje ove križeve… Kad je Bog dobar, zašto dopušta zlo?

O tim pitanjima govori i Isus, spominjući dva nemila događaja za koje je narod držao da su kazna Božja prema velikim grešnicima: srušena kula na radnike i nasilje rimskih osvajača.

Isus poučava da čovjek ima razum i slobodu, pa može činiti dobro ili zlo… kao što i priroda ima svoju logiku, a sve stvari svoje uzroke i posljedice.
Danas je govor o vlastitoj odgovornosti (dok mi radije govorimo o svojim pravima) za vlastiti i društveni život,
Naše je da u osobnom ponašanju poštujemo Božje zapovijedi, a u odnosu prema prirodi – da upoznamo njezinu zakonitost i da joj se prilagodimo: Bog oprašta uvijek, čovjek ponekad, a priroda ne oprašta nikada!
Za većinu naših patnji krivi smo sami… neke nam križeve nameću drugi svojim ponašanjem… ali smo mi skloni za sve svoje boli krivnju svaljivati na Boga. Zašto? Božja se svemoć zaustavlja na pragu naše slobode i pred tvrdoćom srca koje ga odbija.

Ako se ne obratite, svi ćete tako poginuti. To znači da ćemo, što nam je svima poznato, u konačnici svi umrijeti ovomu svijetu… ali je važno da ne umre i naša duša u tami grijeha i zla!

Sv. Pismo nas uči da je od početka stvaranja Božja želja raj na zemlji, skladan odnos ljudi s Bogom i sa svom prirodom. Međutim, vrlo brzo se dogodio čovjekov neposluh, sebičnost i kršenje Božjih zapovijedi. Tako, mnogim patnjama ne vidimo uzroka niti smo sposobni razumjeti neke događaje: potresi, poplave, društvena nepravda, bolest djece, rana smrt… možda ćemo tek u nebu shvatiti zašto Bog to dopušta i koje bi dobro moglo biti u tomu što e nama izgleda zlo i nesreća.

Što nam govori slika neplodne smokve? Bog očekuje plodove od života koji nam je darovao. Dao nam je dovoljno sredstava, čeka nas strpljivo… Međutim, ne može se sretno provoditi isprazan život, negativne posljedice se počnu osjećati prije ili kasnije.

Uza sve to, Bog nas voli baš ovakve slobodne kakve nas je i stvorio, posebno kad se pokajemo i obratimo: Nije Bogu do smrti grešnika, nego da se obrati Isusu Spasitelju i da živi. Zar nije takav odnos svakog roditelja prema djeci, pa u braku i među prijateljima… tko bi volio živjeti s robovima ili strojevima koji nemaju slobode… kako za ljubav, tako i za svađu.

Kad pomislimo da bi Bog trebao uništiti svako zlo na svijetu, mislimo li da bi trebao zahvatiti u svaku laž, prijevaru, preljub, osvetu, zavist… Sigurno je da bi on to mogao učiniti i to u potpunosti već noćas u ponoć… No, budimo iskreni: bi li itko od nas to preživio, da se probudi ujutro?!

Obnovimo vjeru u Božju dobrotu i u njegovo Milosrđe. Bog je strpljiv s nama grešnicima, više nego vinogradar iz evanđelja sa svojom neplodnom smokvom… Otvorimo oči i prihvatimo činjenicu da nas Bog ljubi i daje mnogo više dobra, nego što zaslužujemo. Najviše te voli onaj tko ti pomaže da postaneš bolji nego što sam možeš (R.M. Rilke).

Dobro je sve što nam od Boga dolazi. Ponekad to shvatimo dok nas bolest ili koji drugi križ potpuno mijenja, vrati nam vjeri i okupi u obiteljski sklad, međusobnu suradnju i pomaganje.

Mi ne znamo uvijek odgovor na pitanje: Zašto? ali vjerujemo da Bog to zna i možemo biti mirni. Sv. Pavao nas ohrabruje: Sadašnje patnje nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati.

Konačno, i sam Bog pati u svakoj našoj boli. U Isusu je podnio sva poniženja od svojih stvorenja … ali je i pokazao da se samo po križu dolazi do spasenja.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img