Propovijed: 4. nedjelja kroz godinu

0

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Današnje evanđelje donosi svježinu izvora, govori nam o zanosu. Okupljeni oko Isusa u sinagogi bijahu zaneseni njegovim naukom.

Zanos je iskustvo divnog čuđenja koje nas iznenada probudi i poremeti sve prijašnje planove. Nešto u nama zablista, kao odsjaj nove slobode prema svemu što nas okružuje, što radimo i što jesmo. Zanos osjetimo kao novo svjetlo razmišljanja i prihvaćanja, kao novi polet u našim žrtvama i patnjama. Snaga je to koja i planine premješta.

Dobro je ako nas takav osjećaj još uvijek može zadiviti, ponijeti, začuditi… kad susretnemo nekoga tko pronosi riječi mudrosti, umijeće življenja. Takve poruke dotiču nas u središte života, jer su rođene u tišini i u patnji, u dubini susreta slična Mojsiju pred Gorućim grmom. Naša sposobnost da okusimo radost bitno je povezana s našom sposobnošću da se zanosno divimo.

Bilo je i onda mudrih ljudi, puno nastupanja pred narodom i mnoštvo riječi. Ali Isus je bio drugačiji. Za razliku od običnih učitelja, pismoznanaca, evanđelje kaže da je Isus naučavao kao netko tko ima autoritet. To se kaže za osobu koja je ugledna, moćna i pouzdana. A moćne su samo one riječi koje ispunjaju srce i daju da život procvjeta.

Isus je autoritet jer nikad nije protiv čovjeka, nego uvijek za čovjeka i one dubine u nama koje to osjećaju i prepoznaju.

Doista su moćne samo one riječi koje su postale krv i život, koje su se utjelovile kao i ona Riječ koja je u Isusu tijelom postala. Zato je njegova riječ objava i obuhvaća čitavog čovjeka.

U nastavku današnjeg evanđelja saznajemo da se u njihovoj sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut zlim duhom. Isusov pogled najprije se zaustavlja nad slabošću toga čovjeka jer suosjeća s onim koji je izgubio slobodu, tko je nečim opsjednut, rob nekoga jačeg od sebe.

Zanimljiv je Isusov pristup. On ne nastavlja učiti o Bogu niti pokušava objasniti zlo, nego moćno pokazuje Boga koji se dotiče ljudskih rana. Isus je sin Boga vječnoga, koji se utjelovio da izliječi ranjeni ljudski život i da nam pokaže da Evanđelje nije ideologija ili moralna pouka, nego oslobođenje, potresno i moćno.

Isus je Bog, a ime mu je sloboda koja se opire svemu što zarobljava čovjeka. Zli duhovi to odmah shvaćaju: Što ti imaš s nama Isuse iz Nazareta. Došao si da nas uništiš? Upravo tako, Isus je došao uništiti sve ono što uništava čovjeka, srušiti sve što ga zarobljava, vatrenim mačem sasjeći sve što nije ljubav. Uništiti carstvo pogrešnih želja koje se nameću da prožderu čovjeka: novac, slava, moć, sebičnost…

Tim gospodarima ljudskih srdaca, Isus upućuje samo dvije riječi: Umukni i iziđi iz njega!

Tek tada se očituje blistavi biser stvaranja, a to je čovjek koji je slobodan i koji ljubi. Takav može postati svaki od nas ako nam je Radosna vijest evanđelja zanos i strast. Patnja i rađanje plodova. Tada otkrivamo da je: Krist moj slatki potres, koji u meni ruši sve što nije ljubav, koji oslobađa ruke od svih ispraznih stvari, širi horizonte i pomaže da dišemo punim plućima.