13 C
Split

Propovijed: 6. Uskrsna nedjelja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

OPORUKA našeg Spasitelja Isusa Krista, prije odlaska Ocu:

1. Ljubite jedni druge – kako sam ja vas ljubio

2. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem

Te dvije riječi: ljubav i mir – najveće su dobro svakog pojedinca, obitelji i naroda!

Svako je srce željno mira. Mir je dar Božji – treba mu se otvoriti, treba ga izmoliti: Gospodine, ne gledaj naše grijehe, nego vjeru svoje Crkve …. daruj nam mir i jedinstvo!

Od majke svi očekuju da bude ulje na svaku ranu, pomirenje u svim nesuglasicama … ali se i majka umori, pa osjeti prazninu duha. Da bi mogla darivati, potrebno je naći vremena, šutnje i molitve za sebe i za dar mira, kako bi ga mogla darivati svima oko sebe.

Mir vama – to je višekratni pozdrav uskrslog Gospodina apostolima. Dotadašnji uobičajeni pozdrav Šalom (izvorno znači nepodijeljen, cjelovit, neokrznut…) po Isusu postaje nešto novo, ne samo pozdrav, nego dar!

Susrećemo ga na stranicama evanđelja od početka, od Betlehema: Slava Bogu na visini – a na zemlji mir ljudima (dobre volje), miljenicima njegovim (Lk 2,14).

Ove nedjelje o njemu razmišljamo: Mir vam ostavljam, mir vam SVOJ dajem… – plod Kristove žrtve: čovjek pomiren sa samim sobom te u miru i ljubavi sa svojim bližnjima – Mir je novi dar, kao što je i ljubav nova zapovijed: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!

Kristov mir je prvenstvo oprost, pomirenje, radost u žrtvi ljubavi… Čujemo to na koncu ispovijedi, kad svećenik kaže: Gospodin ti je oprostio grijehe, idi u miru!

MIR je stil života osobe koja upozna Gospodina, znak zrelosti onoga tko osobno susretne živa Isusa, uskrsnulog pobjednika nad smrću. Isus je mir naš (Ef 2,14-17). To je mir koji se ne gubi ni u ratu, ni u patnjama, ni u bolesti, ni u padovima i promašaju života … nikada!

Tko u srcu nema mira – treba se upitati zašto bi dopustio da mu neki događaji ili osobe unište mir srca… zašto smo prekinuli zajedništvo s Bogom, tražeći svoju sebičnu volju, a ne Očevu u kojoj je bogatstvo mira i sreće.

Pružite mir jedni drugima – PROPISI: Ruku pružiti samo onim bližima… a oprostiti svima.

Majka Terezija: Što možeš učiniti za mir u svijetu? Pođi svojoj kući, pa sa svojom obitelju živi u miru i ljubavi!

Ivan Pavao II.: Mira ne može biti u svijetu, ako taj mir ne zavlada u srcu svakoga od nas!

PSALAM: Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img