Foto: Screenshpt

Slovački premijer Robert Fico upucan je, javljaju lokalni mediji. Novinska agencija TASR izvijestila je da je gospodin Fico upucan ispred zgrade u središnjem slovačkom gradu Handlova, gdje je održan sastanak vlade.

Kako javljaju slovački mediji, stanje Roberta Fica je vrlo teško. Prevezen je u bolnicu, a policija je privela njegovog navodnog napadača. Handlova je oko 180 km (112 milja) sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave, prenosi BBC.

Svjedokinja je izjavila za web stranicu Dennik N da je čula tri ili četiri pucnja i vidjela kako gospodin Fico pada na tlo. Vidjela je rane na njegovoj glavi i prsima.

Prvo ga je njegov sigurnosni tim stavio u automobil, a lokalni izvještaji kažu da je zatim helikopterom prebačen u obližnju bolnicu.

Foto: Screenshot

Na snimci se vidi kako nekoliko muškaraca žuri uhapsiti osumnjičenika ispred kulturnog centra u Handlovi. BBC još nije provjerio snimku.
U svojoj prvoj reakciji na pucnjavu, slovačka predsjednica u odlasku Zuzana Caputova rekla je da je šokirana “brutalnim i nemilosrdnim” napadom na premijera i poželjela mu snagu da se oporavi.

Gospodin Fico vratio se na vlast u Slovačkoj nakon izbora prošlog rujna, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Njegovih prvih nekoliko mjeseci na mjestu premijera pokazalo se politički vrlo spornim. U siječnju je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini i prošlog mjeseca progurao planove za ukidanje javnog emitera RTVS.