Žetva zlatnih medalja kojima je nagrađeno čak 38 od ukupno 43 pršuta u konkurenciji obilježila je 13. Internacionalni sajam pršuta koji se od petka do nedjelje održava u Tinjanu.

No, i među najboljima postoje oni najbolji od najboljih, pa su tako šampioni ovogodišnjeg ISAP-a pršutana Selo Mekiši u kategoriji istarskog pršuta, pršutana Smjeli iz Dugopolja u kategoriji dalmatinskog pršuta, te pršutana Maran iz Trbounja u kategoriji drniškog pršuta. Pršutana Selo Mekiši ujedno je šampionom sajma.

– Nema turizma bez gastronomije, i nema gastronomije bez pršuta, kazao je ministar turizma Gari Cappelli na otvaranju sajma.

Naglasio je da ministarstvo kojem je on na čelu podupire tinjanski projekt Kuće istarskog pršuta s 900.000 kuna. Na kraju kratkog obraćanja izrazio je oduševljenje natpisom kojeg je vidio na nečijoj majici: “Kalmaj se i poji fetu pršuta” te pozvao posjetitelje sajma da slijede tu poruku, donosi Novi list.

Prva feta

No, prije nego su uzvanici doista prionuli na svoje fete, 13. ISAP je simbolično otvoren zajedničkim rezanjem prve fete: svaki na svom pršutu narezali su ih tinjanski načelnik Goran Hrvatin, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, ministar Capelli, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić te Jovan Kaluđerović kao predstavnik Klastera crnogorskog pršuta, inače ovogodišnjeg partnera tinjanskog sajma.

Načelnik Općine Tinjan Hrvatin rekao je da mještani ovog kraja 365 dana u godini žive za ovaj događaj, a status Tinjana kao općine istarskog pršuta ove je godine dodatno utvrđen održavanjem prvog ljetnog sajma istarskog pršuta te uređenjem Kuće istarskog pršuta.

– Brigom o istarskom pršutu i ovim sajmom čuvamo tradiciju naslijeđenu od naših predaka, a ujedno pokazujemo da u Istri turizam nije samo more i sunce, rekao je Hrvatin.

Županijski pročelnik Pinzan je pak naglasio da je od davnina istarski pršut u svakoj istarskoj kući bio najcjenjeniji proizvod te su nagrade na tinjanskom ISAP-u vrlo cijenjene kao potvrda iznimne kvalitete.

– Istra je europskim oznakama izvornosti zaštitila najprije istarski pršut, zatim istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, a u tijeku su postupci za zaštitu istarskog ovčjeg sira, meda, kobasica, mesa istarskog goveda i istarskih rakija.

Te oznake našim proizvodima daju dodanu vrijednost valorizacijom njihove vrhunske kvalitete, jer ne možemo biti konkurentni velikim količinama i niskim cijenama, ali zato možemo s ponosom isticati koliko vrhunskih eno-gastronomskih delicija imamo na tako malom prostoru, naglasio je Pinzan.

Pedesetak izlagača

Značaj i tradiciju ISAP-a pohvalio je i pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić, posebno naglasivši da “naši autohtoni proizvodi čine naš nacionalni identitet, a njihova vrhunska kakvoća predstavlja naš razvojni smjer i dodanu vrijednosti tih proizvoda”. U tome je bitno, podvukao je Karalić, udruživanje proizvođača radi okrupnjavanja ponude i standardizacije kvalitete.

Na sajmu izlaže više proizvođača nego što ih je bilo na ocjenjivanju, čak pedesetak, i to iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Španjolske, a uz njih svoje proizvode na još osamdesetak štandova predstavljaju i proizvođači drugih delicija iz zemlje i inozemstva.

U subotu i nedjelju sajam je za posjetitelje otvoren od 11 sati pa do kasno u noć, a među pratećim programima može se birati između vođenih degustacija vina i pršuta, sportskih događanja, izložbi i večernjih koncerata.

Šampioni sajma

Šampioni ovogodišnjeg ISAP-a pršutana Selo Mekiši iz mjesta Mekiši blizu Vižinade u kategoriji istarskog pršuta, pršutana Smjeli iz Dugopolja u kategoriji dalmatinskog pršuta, te pršutana Maran iz Trbounja u kategoriji drniškog pršuta. Pršutana Selo Mekiši ujedno je šampionom sajma, piše Novi list.