Pupovac iz Srba: “Ustanici u Srbu mogli su povesti narod u četnike, ali nisu nego su ih odveli na pobjedničku partizansku stranu.”

  1
  Foto:screenshot

  Ustanici u Srbu mogli su povesti narod u četnike, ali nisu nego su ih odveli na pobjedničku partizansku stranu.

  To kažem zbog onih koji tvrde da je ovo bio drugačiji ustanak nego što je bio. Nije, to je bio ustanak protiv onih kakvi su i oni sami, nalik onima koji su vas proteklih dana ovdje vrijeđali, zastrašivali i uznemiravali, kazao je Millorad Pupovac u Srbu

  Ne okupljamo se u Srbu samo zato da bismo obilježili ustanak i obranu golog života 1941. godine, nego i da obilježimo najveće postignuće tog vremena, a to je da su se Lika i Dalmacija ujedinili zajedno s ostalim krajevima, kao i da su se Hrvati i Srbi ujedinili oko ideje zajedničke slobode. I danas nam treba slična ideja zbog onih koji ne biraju takvu mogućnost zajedništva, a koji u velikoj mjeri još uvijek utječu na ponašanje, odluke i svijest ljudi u našoj zemlji.

  Treba nam i zbog toga da razmislimo imamo li svi zajedno kao građani ove zemlje prečega posla nego da ovu zemlju učinimo ravnopravnom s drugima na prostoru Europe i izmirenom s drugim državama na prostoru Jugoslavije.

  Imamo li prečeg posla, nego da krajeve poput ovoga učinimo dostojnijim mjestom za život nego što danas jesu. Ova mjesta su takvom položaju jer nemamo ideju slobode kakvu su imali naši preci. Zato se okupljamo.

  Tim je riječima predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac završio svoj govor u Srbu na komemoraciji održanoj u utorak, u organizaciji SNV-a, povodom 80. godišnjice podizanja ustanka, donosi Portal Novosti.