Foto: Jozo Ćavar Cupkalo

Miroljub Vujović, srpski ratni zločinac koji je u Beogradu osuđen za sudjelovanje u ubojstvu više od 200 zarobljenika na Ovčari u studenom 1991., uvjetno je pušten na slobodu, budući da je “proces njegove resocijalizacije dovršen”, presudio je Žalbeni sud u Beogradu, prenosi Balkaninsight.

Sud je u rješenju 28. siječnja utvrdio da je Vujović odslužio dvije trećine od dosuđenih 20 godina zatvorske kazne. Time je stekao pravo na potencijalno prijevremeno puštanje na slobodu. Uz to, pokazao je i “uzorno ponašanje”,Sud je također utvrdio da je Vujović “maksimalno napredovao” u procesu resocijalizacije u društvo. “Uveliko je pridonio u pripremi svih kulturnih događanja u ustanovi, pa je čak dobio i novčanu nagradu”, naveli su.

Istaknuto je i da je dovoljno zdrav za rad te da uživa podršku rodbine i prijatelja, što je jako važno za zatvorenika nakon odslužene kazne, tzv. postkazneno prihvaćanje obitelji.

Na Ovčari je u noći sa 20. na 21. studenoga 1991. ubijeno između 255 i 264 vojnika i civila. Većina su bili pacijenti vukovarske bolnice, iz koje su nakon pada grada odvezeni na Ovčaru i tamo pogubljeni. Za više od 60 osoba, za koje se sumnja da su ubijene na Ovčari, još se traga.

Okružni sud u Beogradu 2009. godine osudio je pripadnike Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice Leva supoderica. Obje su u sastavu Jugoslovenske narodne armije.

Osuđeni su Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoš, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba.

Osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari, od kojih su identificirana njih 193, koji su po imenu i prezimenu navedeni u presudi.

Antiratna nevladina udruga “Žene u crnom” sa sjedištem u Beogradu priopćila je  “najoštrije osuđuju sramotnu najnoviju odluku Žalbenog suda”.

“Žalbeni sud obrazložio je odluku činjenicom da osuđenik neće počiniti isto kazneno djelo do isteka kazne. To je, u najmanju ruku, uvredljivo. Naravno, više neće imati priliku uzeti sudjelovati u oružanoj agresiji na Vukovar. Osim ako Srbija opet ne namjerava krenuti u osvajačke pohode“, stoji u priopćenju.

“Ovom su odlukom pravosudne institucije Srbije još jednom pokazale da su spremnije pustiti osuđene ratne zločince na slobodu, nego napokon donijeti pravdu žrtvama”, navode iz udruge.

Istraga BIRN-a iz 2020. godine, pokazala je da je od ukupno oko 1,8 milijuna eura odštete i povrata sudskih troškova koje je Srbija odobrila optuženima koji su oslobođeni ili odbačeni za ratne zločine, najveći iznos pripao onima u slučaju Ovčara – donosi Maxportal

Ivica R.