RAVNATELJ ŠKOLE: Bio bih jako sretan da nam je gledanje utakmica najveći problem

0
Foto: N1

Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, u N1 Studiju uživo komentirao je polemike o gledanju utakmica Svjetskog prvenstva za vrijeme nastave poručivši da će u njegovoj školi, ali i većini škola, biti omogućeno i gledanje onima koji to žele, i praćenje nastave onima koji ne zanima utakmica.

“Bio bih jako sretan sudionik obrazovanja u RH da nam je ovo najveći problem u Hrvatskoj. Sada se dijele na lijeve i desne, vidim da mediji rade ankete, ali mislim da je to trebalo prepustiti školama. Tko hoće gledati neka gleda, program ide, to ćemo nadoknaditi kao da je netko nedostajao na nastavi iz nekog drugog razloga”, kazao je ravnatelj Stić.

Kazao je i da je dosad poznato da je jedna od 1300 škola najavila da će ranije završiti nastavu zbog utakmice, dok će kod ostalih vjerojatno svi biti u školi.

“Ne vidim zašto je tu nastao problem. Uspoređivanje sa Saborom… Ja bih uspoređivao to što djeca nemaju ručak u školi, a saborski zastupnici imaju. To je problem. Moj problem je što nema profesora matematike, fizike, kemije, elektrotehnike, strojarstva…”, navodi ravnatelj Stić.

Vezano uz najavu jedne škole iz Zadra koja je poručila da će u slučaju gledanja utakmice ranije puštati djecu s nastave, Stić je kazao:

“Ne bih to radio nikako i ne bih preporučio nikome. Škola je ipak čisti prostor, nema alkohola, cigareta, stranih osoba… Sve su učenici.”

Napomenuo je i da se u okviru puno predmeta može govoriti o efektu sporta, ne samo nogometa.

“I filozofija, i logika, i sport, i vjeronauk, i etika… Možete razgovarati o tome i pogledati utakmicu. Slati učenike van da idu u kafiće gdje se puši i pije alkohol, to ne bih nikako. Digitalne mogućnosti nam omogućuju da pratimo utakmicu na računalu, ne moramo imati televizore u učionicama”, rekao je ravnatelj Stić.

O načinima i prostoru gledanja rekao je:

“Mogu gledati u učionicama, sve učionice imaju računala i pametne ploče. Ako se tako razred dogovori. Ako ne, mogu ići u knjižnicu gledati ili u dvorani za sastanke, a drugi će imati uredno nastavu.”

Dodao je da su se utakmice gledale i prijašnjih godina te da se tu nije nešto značajno izgubilo.

“Izgubili smo u koroni, kada je krenula lumen nastava, kada smo stavljali materijale u 8 ujutro i idući dan gledali jesu li pogledali to. Ovo neće srušiti školstvo, ali da prekidamo nastavu – nisam za to”, zaključio je.