Rimske ceste karta

Župan Blaženko Boban je, zajedno sa svojim suradnicima i djelatnicima županijske razvojne agencije RERA S.D. u srijedu, 10. siječnja, u županiji primio predstavnike regije Abruzzo. Tema radnog sastanka bio je projekt HADRIATICUM i inicijativa talijanske strane za zajedničkom suradnjom na projektu od strateške važnosti za očuvanje kulturne baštine, te turističku valorizaciju arheoloških lokaliteta u regiji Abruzzo i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Boban je Istaknuo  spremnost županije za suradnju na mnogobrojnim projektima, posebice na projektima iz područja kulturne baštine, te najavio uzvratni posjet regiji Abruzzo dogovren za sljedeći tjedan. Nakon pozdravnog dijela pročelnik UO za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja ih je upoznao s aktivnostima županije, posebno  vezano uz projekte iz kulturne baštine koje provodi Županija, a koji se financiraju iz matičnih, nacionalnih izvora te Strukturnih fondova.  Gđa  Anđelka  Vuković je predstavila EU projekte koje je do sada provodila i koje trenutno provodi Splitsko-dalmatinska županija te naglasila iskustvo županije u prekograničnim, transnacionalnim projektima.

Predstavnici Regije Abruzzo predstavili su projekt Hadriaticum, njegov provedbeni status, mogućnosti financiranja, te su izrazili želju za uključivanjem Županije u zajedničku provedbu projekta koji se planira prijaviti Europskoj Komisiji kako bi dobio oznaku Europske baštine, inače inicijative EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta koja su imala važnu ulogu u povijesti Europe. Spomenutim lokalitetima se na razini Europske unije želi ostvariti dodana vrijednost i komplementarnost s drugim inicijativama kao što su Unescov Popis svjetske baštine, Unescov reprezentativni  popis nematerijalne baštine čovječanstva i Europske kulturne rute Vijeća Europe.

Nakon predstavljanja svih elemenata projekta dogovoreno je poduzimanje sljedećih aktivnosti:

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije će na sastanku sa predstavnicima regije Abruzzo, u Pescari sljedećeg tjedna razgovarati o mogućnosti sklapanja sporazuma o suradnji koji će biti okosnica za razvoj projekta Hadriaticum, kao i drugih mogućih razvojnih projekata.

Splitsko-dalmatinska županija će, u suradnji sa Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije,  definirati lokaciju za dodjelu oznake europske baštine, te pokrenuti inicijativu za dodjelu iste kod nadležnog Ministarstva, nakon čega će se, u suradnji sa regijom Abruzzo podnijeti prijava Europskoj komisiji za dodjelu oznake europske baštine transnacionalne lokacije. S obzirom da su obje strane istaknule kao potencijalne lokacije arheološke lokalitete koje se nalaze uz tzv. Rimske ceste, dobivanje navedene oznake stvorilo bi preduvjete za očuvanje te turističku valorizaciju tih područja u obje regije, odnosno županije.

Financiranje pripreme, a i provedbe projekta Hadriaticom osigurat će se iz dostupnih europskih i strukturnih fondova koji su na raspolaganju, posebice programa prekogranične i transnacionalne suradnje, te je dogovorena intenzivnija razrada projektih aktivnosti projekta Hadriaticum u nadolazećem razdoblju kako bi projekt bio u potpunosti definiran do objave natječaja.