19/06/21

[RAZGOVOR S POVODOM] Jelena Kovač uoči koncerta klasične glazbe i izložbe Nikole Rajića

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Večeras u 19 sati, u Domu kulture Dugopolje bit će održan Koncert klasične glazbe i otvorenje izložbe umjetnika Nikole Rajića. Ovu lijepu i raznovrsnu kulturnu večer organizira Glazbeno društvo P.I. Čajkovski, uz suorganizatore Glazbenu školu “Silvije Bombardelli” iz Solina i Udrugu za kulturu “BEAT” iz Splita.

Uoči samog koncerta razgovarali smo s Jelenom Kovač, predsjednicom Glazbenog društva P.I. Čajkovski iz Dugopolja.

Jelena recite nam kako funkcionira Glazbeno društvo P.I. Čajkovski?

Glazbeno društvo P.I. Čajkovski je kulturno društvo sa sjedištem u Dugopolju koje aktivno djeluje već nekoliko godina. Radimo na principu čistog entuzijazma. Cilj nam je animirati što veći broj osoba, koje vole klasičnu glazbu ili će je tek zavoljeti, da uživaju u prekrasnim zvucima i notama koje ova vrsta glazbe pruža. Svaki projekt i organizacija, uključujući i ovu u Dugopolju, iziskuje puno truda i vlastitog vremena što ne bi mogli da ne volimo klasičnu glazbu. Ali, ljubav ne poznaje granice.

Prije nekoliko godina bili ste na pragu osnivanja glazbene škole u Dugopolju

Tako je. Naše Društvo je radilo na tome da se u Dugopolju otvori osnovna i srednja glazbena škola. Već smo dobili sve potrebne dozvole od Ministarstva, no nažalost zbog poteškoća sa financiranjem škola nije zaživjela. Ipak, to nas nije spriječilo da i dalje budemo aktivni i promoviramo klasičnu glazbu, a dokaz tome su i naši brojni nastupi diljem Hrvatske ali i izvan Lijepe naše.

Vaše društvo dosta je aktivno i održalo je puno koncerata. Što bi istaknuli kao najpoznatije projekte?

Najpoznatiji projekti svakako su nam sudjelovanje sa ansamblom od pet vrhunskih hrvatskih glazbenih umjetnika, redom Martina Zadro (sopran), Domagoj Dorotić (tenor), Biljana Kovač (alt), Saša Čano (bas) i Vedrana Kovač (pijanistica). U tom sastavu sudjelovali smo na izvedbi „Biseri brazilsko-hrvatske glazbe“ koju smo održali u brazilskom Manausu za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine. Sličan projekt imali smo i prošle godine za vrijeme prvenstva u Rusiji kada smo izvodili „Bisere hrvatsko-ruske klasične glazbe“. Reakcije na oba projekta bile su sjajne što nam je iznimno drago. Tako je i novinar njemačke televizije u Brazilu za vrijeme koncerta prolazio ispred glasovitog Teatra u Manausu, oduševljen onim što je čuo, napravio kratki snimak, intervju s umjetnicima i sve to poslije je objavila njemačka televizija za koju je radio. Ti nastupi bili su posebna prezentacija hrvatske glazbene baštine i hrvatskih umjetnika s obzirom na popularnost događaja kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo. Posebno bih htjela istaknuti još jedan značajan nastup istog ansambla u Hong Kongu i Makau (Macao), gdje smo zahvaljujući našem mons. Anti Joziću, nastupili povodom 80-og rođendana Sv. Oca Franje.

Koji je cilj organiziranja večerašnjeg koncerta klasične glazbe u Dugopolju?

Odlučili smo se organizirati koncert jer želimo promovirati klasičnu glazbu i razvijanje ljubavi prema toj glazbi u mjestima gdje je manje dostupna. Cilj nam je pokazati kako djeca koja pohađaju Glazbenu školu “Silvije Bombardelli” iz Solina kvalitetno rade, te na taj način možda i potaknuti neko dijete, ali i odrasle, iz općine Dugopolje da se zainteresira za ovu vrst glazbe.

Možemo li uskoro očekivati još neki koncert klasične glazbe u Dugopolju?

Svakako ćemo i ubuduće organizirati koncerte klasične glazbe, a u okviru naših financijskih mogućnosti, jer kao što svi znamo organizacija bilo kakvog događaja iziskuje i financijska sredstva. Možemo već polako najaviti i sljedeći koncert koji nas očekuje uoči svetog Nikole a organiziran je zahvaljujući poznanstvima mojih kćerki, uspješnim glazbenicama sa svjetskom karijerom, pijanistici Vedrani Kovač i opernoj pjevačici Biljani Kovač, koje su bile glavni pokretači, uspješni pedagozi i voditelji Glazbene škole u Dugopolju koja na žalost nije zaživjela. Nadamo se boljim vremenima. Ovog prosinca u Dugopolje dovode nam talijansku sopranisticu Mariageradu Festa rodom iz Napulja koja će nam uz najpopularnije arije iz poznatih opera, pjevati napuljske romanse i popularne Božićne pjesme. Vjerujemo kako će to biti lijepi i romantični uvod u Božićne blagdane.

Što možemo očekivati u budućnosti od Glazbenog društva P.I. Čajkovski?

Radit ćemo u pravcu toga da i u općini Dugopolje klasična glazba bude dostupna mladima i svima ostalima koji vole tu glazbu. Želimo da klasična glazba bude prisutna u općini Dugopolje ne samo u vidu koncerata već i u vidu glazbene obuke. Želimo da mladi i na području naše općine mogu spoznavati klasičnu glazbu, učiti o njoj i tko zna, s obzirom na raskoš dugopoljskih talenata možda se među našim mještanima kriju neki budući virtuozi klasične glazbe.

U Koncertu klasične glazbe i izložbi umjetnika Nikole Rajića možete uživati večeras u Domu kulture s početkom u 19 sati. Ulaz je naravno slobodan. Svi ste pozvani i dobrodošli!

PROGRAM KONCERTA KLASIČNE GLAZBE

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Beljak: Nije na meni da lijepim etikete, javnost jako dobro zna što je Hrelja

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak za N1 je komentirao potez Silvana Hrelje (HSU) koji se na glasovanju o rebalansu proračuna u petak...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img