Foto: Pixabay

Kolačići u svijetu računala, mobitela i interneta znače nešto sasvim drugačije od slatke poslastice. To su podaci ili informacije koji se spremaju na vaše računalo, a koje ono potom, nepromijenjene, šalje dalje.

Kolačići, ili cookies nam kao krajnjim korisnicima na neki način osiguravaju pristup traženim internetskim stranicama, te omogućuju da rezultati pretraživanja interneta budu prilagođeni interesu pojedinog korisnika, prateći naše aktivnosti na mreži. Ukratko, kolačići pamte naše preferencije, ono što smo kliknuli, naše lozinke ali služe i za digitalni marketing, jer pomoću njih dobivamo oglase koji odgovaraju našim željama i potrebama.

Nisu svi kolačići nužni za funkcioniranje neke internetske stranice, niti su svi isključivo dobri ili loši. Primjerice, kolačići koje koriste web trgovine iznimno su korisni jer osiguravaju da nam proizvodi koje smo odabrali ostanu u košarici bez obzira na to koliko puta mi učitamo novu stranicu kataloga ili osvježimo cijelu internetsku stranicu. Korisnik većinom može pregledati na koje je sve kolačiće pristao, i sukladno tome, može obrisati one za koje smatra da mu nisu potrebni.

Također, kolačići se koriste i kako bi zapamtili našu prijavu na određenu stranicu, što nam omogućuje da ne moramo svaki put upisivati korisničko ime i lozinku kako bismo pristupili stranici koja zahtjeva posjedovanje korisničkog profila.

KAKO SE SNAĆI U MORU KOLAČIĆA?

Kao što smo već naglasili, nisu svi kolačići isti. Nekoliko je glavnih podjela ovisno o tome čemu služe i koliko dugo traju:

  • Privremeni/jednokratni kolačići oni su koje stranica koristi dok je korisnici pregledavaju. Čim korisnik ugasi tražilicu, ti se kolačići brišu.
  • Stalni kolačići su oni koje računalo pamti čak i nakon što ste napustili internetsku stranicu koja ih je prikupljala.
  • Kolačići za praćenje mogu se koristiti kako bi se stvorio dugotrajni dosje o mnogobrojnim posjetima određenoj stranici i služe za analizu korištenja stranice.
  • Kolačići za provjeru autentičnosti promatraju je li se korisnik prijavio na određenu stranicu, i ako je, pod kojim imenom je to napravio.
  • Tehnički kolačići (obvezni) uvijek su aktivni jer su nužni za funkcioniranje stranice i nije ih moguće isključiti. Ti kolačići ne pohranjuju nikakve informacije koje bi mogle identificirati korisnika.
  • Funkcionalni kolačići (mogu se isključiti) omogućuju stranici pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju. Mogu ih postaviti vlasnici stranice ili pružatelji usluga trećih strana.
  • Marketinški kolačići (mogu se isključiti) omogućuju bilježenje posjeta i izvora prometa kako bi stranica mogla mjeriti i poboljšati učinkovitost. Ovi kolačići pomažu saznati koje su stranice najviše, odnosno najmanje popularne i vidjeti kako se posjetitelji kreću stranicom. Sve informacije koje ti kolačići prikupljaju akumuliraju se i stoga ostaju anonimne. Ne pohranjuju izravno osobne postavke, ali temelje se na jedinstvenoj identifikaciji korisnikovog preglednika i internetskog uređaja, i omogućuju ciljano oglašavanje.

NE MOŽEMO ZABRANITI SVE KOLAČIĆE, ALI NEKE MOŽEMO OGRANIČITI

Kompletna zabrana svih kolačića zasigurno bi dovela do toga da neke internetske stranice ne funkcioniraju i da im korisnik ne može pristupiti. Ipak, većina internetskih preglednika ima opciju ograničavanja određenih kolačića, što omogućuje veću sigurnost za korisnika. Tako, primjerice, možete zabraniti kolačiće koje koriste treće strane.

Servisi koji pružaju uslugu web analize (poput popularnog Google Analyticsa) koriste kolačiće kako bi istražili aktivnosti raznih korisnika na internetu,primjerice koliko se dugo korisnici zadržavaju na određenoj stranici s obzirom na dob, spol, doba dana i slično. Na konkretnom primjeru to bi značilo da urednici nekog portala mogu vidjeti u koje doba dana najviše ljudi čita njihove vijesti, i onda sukladno tome, odluče u to doba dana objavljivati najvažnije tekstove, kako bi potaknuli korisnike da još više vremena provode na njihovom portalu. Kolačići nam u tom slučaju neizravno pomažu da dobijemo one vijesti koje nas najviše zanimaju onda kada nam to najviše odgovara.

Prije nego bezbrižno prihvatite kolačiće sljedeći put kada pretražujete internet, obratite pozornost na tekst koji opisuje kolačiće. Jesu li svi ponuđeni kolačići nužni za funkcioniranje stranice, možete li odbiti sve ili barem neke. Brojne stranice nude vam nekoliko opcija te možete izabrati želite li prihvatiti samo nužne kolačiće ili ćete uz njih prihvatiti i druge. Savjetujemo vam da uvijek kada imate izbora prihvatite samo nužne, ali i da redovito brišete s preglednika one koji vam više nisu potrebni. (medijskapismenost.hr)