Iako je u turističkom smislu nepravedno bila zapostavljena, dalmatinska Zagora svakim danom sve više zauzima pripadajuće mjesto na turističkoj karti Hrvatske. To se pogotovo odnosi na područje Cetinske krajine i splitskog zaleđa, kojem naravno pripada i općina Dugopolje. Stihijski turizam našega kraja dobio je veliki zamah otkrićem Rimskih cesta. Potencijal koji je primijećen 2012. godine i na čijem se razvoju od tada ulažu svakodnevni napori, imat će prezentaciju i u Zagrebu.

Naime početkom travnja, točnije 6. dana sljedećeg mjeseca, u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će otvorena izložba antičkih Rimskih cesta. Na ovaj način stanovnici glavnog grada, a i njihovi turisti, imat će priliku upoznati se sa značajnom crticom naše bogate povijesti. Posjetitelji će moći uživati u proučavanju povijesnog, arheološkog ili jednostavno vrlo zanimljivog dijela Dalmacije.

Eksponati s prošlogodišnje izložbe Ceste koje Carstvo znače I., održane u Narodnoj knjižnici u Dugopolju, bit će dijelom postava u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Antička mreža rimske cestovne komunikacije na području splitsko-dalmatinske županije ima šest dionica koje su prepoznate kao turistički potencijal. Prva dionica koja je otvorena 2014. godine je ona na području naše općine Dugopolje. U cestovne pravce koji su vodili iz Salone ubrajamo:

  • Vojna cesta Salona – Klis – Andetrium (Gornji Muć)
  • Cesta novih osvajanja i utvrđivanja granica Salona – Klis, Dugopolje – Dicmo – Aequum (Čitluk) – Servitium (sjedište zapovjedništva Prve panonske flote, pretpostavlja se na rijeci Savi)
  • Rudarska cesta Salona – Tilurum (Gardun, Trilj) – Argentaria (područje Srebrenice)
  • Trgovačka cesta Salona – Tilurum – Narona (Vid kod Metkovića)
  • Salona – Spalato
  • Salona – Epetium (Stobreč) – Oneum (kod zaseoka Baučića, Omiš) – Makarska
  • Salona – Siculi (Resnik) – Tragurium (Trogir)

Svi stanovnici Zagreba i njihovi posjetitelji uskoro će se vratiti u daleku antičku prošlost Dalmacije. Nama ne preostaje ništa drugo već strpjeti se još malo do početka pravoga proljeća i sami kročiti stazama i uživati u mnogobrojnim atrakcijama uz njih.