Gljive iz roda Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp.Fusarium spp., Verticilium spp.predstavljaju uzročnike bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium sppFusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, uovisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, biljnog organa i vanjskih uvjeta.

“Presadnice i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korijenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju. Pri zarazi korijenovog vrata presađenih biljaka uočava se smeđa zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Smeđa nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše”, objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Uzročnici uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja provodnih žila stabla, obično u prizemnom dijelu. Prepoznat ćete po smeđoj boji provodnog sustava na poprečnom presjeku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste riješili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je izvršiti dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suhom sterilizacijom ili kemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta i provjetravati.