|NAPISALA: Mara Balić

Zadirkivanje može biti nevina zabava. Svi mi sudjelujemo u dobrodušnom bockanju koje je znak prijateljske povezanosti. Ali kad se zadirkivanje pretvori u ismijavanje, to više nije igra. Svakoga dana stotine tisuća učenika njihovi vršnjaci zadirkuju i ismijavaju. Ismijavanje je jedan od oblika zlostavljajućeg ponašanja. Za takvo nešto čak nisu potrebne ni riječi jer će isti cilj postići i gadljivi pogledi i određene geste. Svemu tome zajedničko je to što prelazi crtu koja dijeli nestašno zadirkivanje od nepoštivanja i ponižavanja neke osobe.“, Nemoj se rugati, priručnik za nastavnike, UNICEF

Školski volonteri, učenici od 1. do 4. razreda OŠ Dugopolje, ponukani navedenom problematikom, istražili su stanje u našoj školi. Rezultati su pokazali da ni mi nismo izuzetak, ruganje je zauzelo visoko prvo mjestu među lošim navikama njihovih vršnjaka.

Stoga je Projekt građanin ove školske godine bio usmjeren na pronalaženju politike koja bi pridonijela promjeni ka boljoj, sigurnijoj i sretnijoj školskoj zajednici u kojoj nema tolerancije na ruganje i ismijavanje. U sklopu projekta školski volonteri su pod vodstvom učiteljice Mare Balić pripremili mjuzikl na UNICEFOV-u himnu „Ne rugaj se“, te ga uz glazbenu klavirsku pratnju ravnatelja škole Željka Šparmajera javno izveli za sve učenike razredne nastave u Domu kulture, 23. veljače 2018. godine.

U školsko dvorište će uskoro biti postavljene i vesele klupe prijateljstva koje je financijskom potporom projektu omogućila Udruga DAR, izradio školski majstor, a učenici dekorirali. Njihova svrha lijepo je objašnjena u dječjim stihovima:

„Kad si tužan, neprihvaćen

ili sam i neshvaćen,

na klupu sjedneš jer svima služi

naći će se netko da ruku ti pruži.“

Male ruke su i ove školske godine pokazale da i njihov glas i aktivizam može doprinijeti promjenama, a svi oni kojima je ruganje postalo navika  neka  u tišini svoga srca odgovore na pitanje: Što ako učenik kojeg si maltretirao u školi, odraste i ispostavi se da je jedini kirurg koji bi ti mogao spasiti život?, Lynette Mather

U ponedjeljak, 5. ožujka, učenike očekuje predstavljanje projekta na školskoj smotri te će ukoliko zadovolje procjenu komisijskog povjerenstva projekt predstaviti dalje, na županijskoj razini.