Rusi od veljače u Srbiji osnovali gotovo 800 tvrtki

0
Foto: Screnshot YouTube

Ruski državljani su od 24. veljače u Srbiji osnovali 789 privrednih društava i 2.134 poduzetničke radnje, rekao je danas direktor Agencije za gospodarske registre Milan Lučić.

Državljani Rusije trenutno su na drugom mjestu po broju registriranih firmi u Srbiji, na prvom mjestu ostaju državljani Kine, a Lučić navodi da su među prvih deset Talijani, Hrvati i Slovenci, dok su na desetom mjestu Amerikanci.

On ističe da se najveći dio firmi ruskih državljana bavi djelatnostima u području informacijskih tehnologija (IT).

“Na prvom mjestu je računalno programiranje, zatim slijede konzultantske aktivnosti povezane s upravljanjem i poslovanjem, kao i konzultacije povezane s informacijskim tehnologijama, a slijede nespecijalizirane trgovine na veliko i ostale djelatnosti poput dizajnerskih”, rekao je Lučić za RTS.

Za strance koji posluju u Srbiji vrijede potpuno identični uvjeti kao za domaća poduzeća pa je, navodi Lučić, identična i sva porezna regulativa, osim što postoje povlastice za firme “premium klase” koje zapošljavaju vrhunske stručnjake, što je država prošle godine propisala.

Lučić ukazuje da će dominantna IT djelatnost među novootvorenim firmama pridošlih državljana Rusije značajno povećati konkurentnost Srbije na svim tržištima na kojima će nastupati.

“Veselim se jer to je budućnost. Kada se u javnosti spekulira da je jedna ruska firma povukla 1.000 viših programera i ako pratimo sagu oko preuzimanja Twittera i Elona Muska koji prebacuje samo 80 programera iz Tesle u Twitter da donese neku razliku, onda zamislite koliku razliku radi nekih 1.000 ljudi koji dođu u našu zemlju”, rekao je Lučić – javlja N1