Foto: Twitter

OSNIVAČ pop grupe čija je pjesma postala himna tijekom antiratnih prosvjeda u Rusiji poginuo je u 34. godini u nedjelju, prenosi Newsweek. Glazbenik Dima Nova, čije je pravo ime bilo Dmitrij Svirgunov, utemeljio je popularnu elektroničku grupu Cream Soda koja je u pjesmi Aqua Disco kritizirala navodnu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijednu 1.3 milijarde dolara.

Navedena pjesma se često pjevala na prosvjedima prije i u ranim danima ruske vojne invazije na Ukrajinu, a prosvjedi su brzo postali poznati kao Aqua Disco Party. Svirgunov je propao kroz led dok je prelazio rijeku Volgu u Jaroslavskoj oblasti, piše Meduza. U trenutku nesreće se nalazio u društvu brata i još dvojice prijatelja. Cream Soda je u ponedjeljak na Instagramu potvrdila da je Svirgunov preminuo.

Putin optuživan da je korištenjem prihoda od korupcije izgradio vilu

“Sinoć se dogodila tragedija. Naš Dima Nova je u društvu prijatelja šetao uz Volgu i pao kroz led. Ministarstvo za izvanredna stanja još uvijek traži njegovog brata Romu i prijatelja Gošu Kiseleva. Aristarh, naš prijatelj koji je također pao kroz led, pronađen je, ali mu nije bilo spasa. Čim budemo imali informacije iz ministarstva za izvanredne situacije, obavijestit ćemo vas”, napisali su iz grupe. 

Članovi grupe Cream Soda postali su ikone antiratnog pokreta kad je ruski komičar Aleksander Gudkov upotrijebio jednu od njihovih pjesama kako bi ismijao Putina koji je optužen da je izgradio raskošnu vilu vrijednu 1.3 milijarde dolara u blizini grada Gelendžika na ruskoj južnoj obali Crnog mora koristeći prihode od korupcije.

“Putinovi prijatelji su izgradili palaču za svog šefa”

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni, otvoreni kritičar Putina, objavio je video na YouTubeu u siječnju 2021. u kojem se tvrdi da kompleks sadrži vilu od 190.500 četvornih metara koja uključuje kazalište, kino i kasino.

“Putinovi prijatelji, koji su od njega dobili pravo da u Rusiji kradu što god žele, bili su mu jako zahvalni. Ali su se također uključili, prikupili 100 milijardi rubalja i tim novcem izgradili palaču za svog šefa”, rekao je Navalni u filmu koji je izradila njegova Zaklada za borbu protiv korupcije.