Foto: Javna fotografija

Bivši hrvatski političar i drugi predsjednik Vlade RH, Josip Joža Manolić, danas slavi 103. rođendan.

Manolić je rođen u Kalinovcu, kraj Đurđevca, 22. ožujka 1920. godine.

Bio je drugi predsjednik hrvatske Vlade, odmah poslije Stipe Mesića, a sudjelovao je u donošenju novog Ustava RH. Manolić je bio bliski suradnik Franje Tuđmana, a onda mu je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća okrenuo leđa. Zajedno sa Stipom Mesićem pokušao je srušiti Tuđmana i HDZ.

Diplomirani je pravnik. Politikom se počeo baviti 1937. godine, bio je sindikalni rukovoditelj, organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku, glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice, načelnik u UDBI NR Hrvatske, šef SUP-a, saborski zastupnik SR Hrvatske. Iako je bilo značajnih indicija kako je u poslijeratnim događanjima na području Bjelovarskog kotara odgovoran za mnoge likvidacije komunističkim vlastima nepoćudnih Hrvata nikada nije procesuiran iako je bilo živih svjedoka koji su javno iznosili njegove zločinačke rabote.
Spava li mirno i progone li ga sjene žrtava u njegovoj 103. godini to zna samo on.

Jedan je od osnivača HDZ-a, a nakon 1990. bio je potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, šef Ureda za zaštitu ustavnoga poretka. Zbog neslaganja je napustio HDZ te osnovao svoju stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND).

Trenutno je u mirovini, a prije prebolio je koronavirus na kućnoj njezi.

U kolovozu 2020. preminula mu je 36 godina mlađa supruga Mirjana Ribarić koju je oženio kada je imao 96 godina. Njegova prva supruga Marija Eker Manolić preminula je u 82. godini 2003. godine od posljedica požara.

anita m.