RUSKI GUBICI KOD RIJEKE Sjeverni Donjec SU GORI PO RUSE NEGO SE MISLILO! Preko 1000 mrtvih. ZNA SE I KAKO SU UNIŠTENI

0
Foto: Twitter

Prema novim informacijama s terena, gubici ruskih snaga pri nedavnom pokušaju prelaska rijeke Sjeverni Donjec, između ukrajinskih oblasti Donjeck i Luhansk, bili su još teži nego što se dosad mislilo. Može ih se slobodno nazvati katastrofalnima.

Kako smo jučer pisali, ruske snage pokušale su prijeći rijeku postavljanjem pontonskih mostova kod sela Bilohorivke u oblasti Luhansk kako bi mogle nastaviti zapadno prema gradiću Limanu u oblasti Donjeck.

Prema brojnim izvještajima, satelitskim i zračnim snimkama i prema objavi samog ukrajinskog ministarstva obrane, ukrajinski branitelji su na vrijeme detektirali ovu rusku vojno-inženjersku operaciju, a artiljerijski bataljun ukrajinske 17. zasebne tenkovske brigade uništio je postavljene mostove i mnoštvo ruskih oklopnjaka i tenkova, a vjerojatno i samih vojnika pri pokušaju prelaska rijeke, analizira Index.

Iako su stranice koje prate vojne gubitke u Ukrajini, kao što je Ukraine Weapons Tracker, u početku izbrojile tridesetak vojnih vozila, od čega 6 tenkova, izgleda da je ukupni broj uništenih vozila daleko veći.

Izbrojena najmanje 73 uništena ruska tenka, oklopna i inženjerska vozila

Tako su specijalizirani Twitter profili The Dead District i Blue Sauron izbrojili 73 uništena ili napuštena vozila i komada opreme, uz fotografije na kojima je svako označeno pomoću softvera. Tu se radi, kako je ranije pisao i Forbes, o čitavom bataljunu vojnih vozila i opreme.

A u međuvremenu se javila osoba koja se na Twitteru predstavlja samo imenom Maksim i tvrdi da je ukrajinski časnik specijaliziran za vojno inženjerstvo i eksplozive. On je u seriji tvitova ustvrdio da je odigrao ključnu ulogu u uništavanju ruskog pontonskog mosta, što je osujetilo ruske planove za ofenzivu i okruživanje grada Lisičanska u oblasti Luhansk, i objasnio je kako je to napravio.

Njegove tvrdnje, naravno, ne možemo neovisno provjeriti, ali u međuvremenu se javilo nekoliko osoba koje su potvrdile njegov identitet, primjerice njegov prijatelj Dimko Žlutenko, a njegovo svjedočanstvo, koje je prenio i američki Newsweek, u načelu se poklapa s drugim izvještajima.

Ukrajinski časnik prepričao kako su na vrijeme otkrili rusku operaciju

“Prvobitno je bilo obavještajnih podataka iz jedinica s prve linije da se s druge strane rijeke nalaze Rusi i da okupljaju razna vozila. Dakle, moj zapovjednik me je 6. svibnja zamolio, kao jednog od najboljih vojnih inženjera, da izvršim inženjersko izviđanje na rijeci Sjeverni Donjeck.

Zajedno s izvidničkim jedinicama za potporu, 7. svibnja otišao sam istraživati ​​područje Hrihorivke i Bilohorivke”, piše Maksim.

“Jedinice prve linije u Bilohorivki izvijestile su da se više ruskih vozila okupilo s druge strane rijeke. Uz taj tok rijeke znao sam da će im za postavljanje takvog mosta trebati motorni čamci, a za to će im trebati najmanje dva sata rada. Trebao mi je dan da sve provjerim. A morao sam to opet učiniti i 8. svibnja”, nastavlja ovaj Ukrajinac.

“Dakle, javio sam svojim zapovjednicima ovu informaciju koju sam imao. Također, rekao sam jedinici koja je promatrala taj dio rijeke da moraju paziti na zvuk motornih čamaca. Vidljivost je bila loša u tom području jer su Rusi zapalili polja i šume i bacali puno dimnih bombi. Povrh toga, bila je magla”, piše dalje.

“Morali su čuti zvuk. I čuli su ga 8. svibnja, rano ujutro. Baš na mjestu koje sam naveo. Išao sam tamo to provjeriti – i vidio sam svojim dronom kako Rusi rade pontonski most. Odmah sam izvijestio zapovjednike”, prepričava, tvrdeći da je na taj način “nadigrao ruske vojne inženjere”.

“Rusi su montirali 7 dijelova mosta od 8, ali onda je počeo ukrajinski napad”

“Rusi su pokušali postaviti most upravo na mjestu gdje sam pretpostavio. Riječna jedinica nije vidjela ruske jedinice, ali je mogla čuti motorne čamce i odmah to prijaviti. Topništvo je bilo spremno”, objašnjava.

“Uspjeli smo potvrditi da su Rusi montirali 7 dijelova mosta od 8. Rusi su čak uspjeli premjestiti neke trupe i vozila preko rijeke. Počele su borbe. U oko 20 minuta nakon što je izviđačka jedinica potvrdila postavljanje ruskog mosta, teško topništvo je krenulo u sukob s ruskim snagama, a zatim je uskočila i avijacija”, navodi.

“Još sam bio u tom području i nikad u životu nisam vidio/čuo tako teške borbe. Nakon jednodnevnih borbi, 9. svibnja ujutro most je srušen. Neke ruske snage (~30-50 vozila + pješaštvo) zaglavile su se na ukrajinskoj strani rijeke bez povratka. Pokušali su pobjeći koristeći srušeni most. Tada su pokušali postaviti novi most”, kaže.

“Glasine kažu da je oko 1500 Rusa poginulo”

“Tada je avijacija počela teško bombardirati to područje i uništila je sve ostatke tamošnjih Rusa te drugi most koji su pokušali napraviti. Glasine kažu da je oko 1500 Rusa poginulo. Njihov strateški cilj bio je prijeći rijeku i zatim opkoliti Lisičansk. Potpuno su podbacili”, navodi Maksim. Tvrdnja o čak 1500 ruskih vojnika, naravno, nije potvrđena, ali i drugi ukrajinski izvori tvrde da je možda i više od 1000 ruskih vojnika stradalo u ovoj neuspješnoj operaciji, prenosi BBC.

Ruske trupe su “pale u zamku”, navodi i ukrajinski istraživački medij InformNapalm, a mnogi vojnici pokušali su se spasiti i plivanjem natrag na drugu obalu, pod ukrajinskom paljbom.

Vojni analitičar i autor niza ratnih knjiga Tom Cooper, koji na Facebooku i Mediumu detaljno analizira ratna zbivanja u Ukrajini, u svojoj jučerašnjoj analizi piše da su, prema informacijama s terena i geolokacijama fotografija, još 8. svibnja uništena prva tri pontonska mosta, od čega jedan kod sela Dronivke, a druga dva upravo kod Bilohorivke.

“Ukrajinske snage osujetile su i uništile ruski pokušaj premošćivanja u Luhanskoj oblasti. Oštećena/zarobljena 3 plutajuća mosta PP-2005, borbeno inženjersko vozilo IMR-2, gusjenično amfibijsko transportno vozilo PTS-3, mostopolagač TMM-3 i BMP-2M”, navodi istraživač otvorenih izvora Arslon Xudosi u objavi tog datuma, uz više fotografija kao dokaza. Na jednoj se jasno vidi pješačko oklopno vozilo s ruskom oznakom Z.

Analitičar: Ukrajinci uništili bar tri mosta, borbe trajale danima

“Bilohorivka… da rekapituliramo: do sada je očito da su Rusi 7. svibnja izgradili jedan pontonski most preko Sjevernog Donjecka zapadno od ovog mjesta. Njega su uništili Ukrajinci. Zatim drugi pontonski most 8. ili 9. svibnja. Njega su uništili Ukrajinci. Zatim treći most 10. ili 11. svibnja. Njega su uništili Ukrajinci — i to do trenutka kada su ukrajinske bespilotne letjelice zabilježile uništenje najmanje 6 T-72, 15–20 BMP-2, 8–10 MT-LB, 20-ak drugih vozila itd., i to samo kod jednog od ovih mostova”, piše

“To je otprilike ekvivalent barem jedne taktičke bataljunske skupine ruske vojske danas. Sve vizualno potvrđeno. Dodajte ovome ukrajinske tvrdnje za uništenje oko 20-30 drugih vozila na istom području tijekom posljednjih 4-5 dana i dobit ćete sliku o žestini napada ruske vojske i borbi tamo”, zaključio je Cooper.

Međutim, ovaj iskusni stručnjak upozorio je da su teške borbe s obje strane rijeke trajale danima i da možda još uvijek nisu gotove, odnosno da se prema nekih izvještajima dio mehaniziranih ruskih snaga možda ipak uspio probiti preko rijeke u smjeru sela Novoselivke, a možda i Šipilivke.

“Ne mogu si pomoći: ne osjećam se dobro u vezi s razvojem događaja u ovom području — još više s obzirom na izvješća da je autocesta T1302 zapadno od Lisičanska pod stalnom topničkom baražom. Ovo je jedna od ključnih opskrbnih veza za taj grad, ali i za Severodonjeck”, ističe Cooper, sugerirajući da je euforija oko pobjede možda preuranjena.

Anita M.