Rusija otvoreno zaprijetila Finskoj vojnom odmazdom

0
Foto: Screenshot

Rusija će biti prisiljena djelovati kao odgovor na odluku Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti.”

“Ni ruska uvjeravanja da nema neprijateljskih namjera prema Finskoj, ni duga povijest dobrosusjedske i obostrano korisne suradnje naših zemalja nisu uvjerili Helsinki u prednosti održavanja politike vojne nesvrstanosti”, navodi se u priopćenju.

Iz ruskog ministarstva ističu da je cilj NATO-a da se nastavi širti prema ruskim granicama. “Helsinki mora biti svjestan odgovornosti i posljedica takvog poteza.”

Navode i da će ulazak Finske u NATO nanijeti ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima te da će reagirati primjereno.

Podsjetimo, finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi u četvrtak su objavili da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja.

“Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekli su Niinisto i Marin.

Ovo je velika promjena u politici koju je potaknula ruska invazija Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Anita M.