“Sa Lovćena vila kliče oprosti nam Dubrovniče!” Preminuo crnogorski pjesnik Jevrem Brković.

0
15

’Dubrovniče, oprosti !’’,

Dolaze rušitelji s istoka i juga,
Pod krvavom zvijezdom čizmaši,
Topništvo neko silo i posluga,
Gdje su se tako surovi pronašli?

Nije iz Duklje taj sumračni svijet
Koliko mržnje, krvništva i zlosti!
S tobom na duši svi će oni mrijet,
Oprosti im, Dubrovniče, oprosti!

(Jevrem Brković)

Poznati književnik i najbolji crnogorski pjesnik 20. stoljeća  Jevrem Brković preminuo je  u Podgorici u 88. godini.

Bio je inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, te veliki borac i zagovornik  ponovne autokefalnosti  Crnogorske pravoslavne crkve i njeno osamostaljenje iz ralja SPC.

Na početku devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih protivnika režima Sobodana Milioševića i Momira Bulatovića u Crnoj Gori,,

Zbog njegovog otvorenog pisma isprike hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje.

U listopadu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku gdje je živio i radio do 1999. godine, kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru. Za boravka u Zagrebu napisao je svoj poznati Dnevnik iz progonstva – Jevrem Brković.  U Hrvatskoj je  postao najpoznatiji po svojoj pjesmi “Dubrovniče oprosti”!

 Bio je čovjek koji je  zajedno sa mnogim Crnogorcima osobito iz Cetinja, naglašavao da su i crnogorskom i hrvatskom narodu glavni neprijatelji oni koji su ih ubijali i proganjali sustavno od 1918. godine, a to su – velikosrbi.

dp

.