13 C
Split

Sabor omogućio uzgajanje konoplje u medicinske svrhe, ali ne svakome

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je u petak usvojio Hrvatski sabor, definira se pojam novih psihoaktivnih tvari, ministru zdravstva pak omogućava se donošenje naredbe o njihovoj zabrani dok se pravnim osobama omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ nužno je zbog pojave i brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju.

Prihvaćanjem amandmana Ivana Ćelića (HDZ) zakon također dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Sabor je donio i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji propisuje niz mjera za djelotvornije sprečavanje financiranja terorizma i veću transparentnost financijskih transakcija, u skladu s EU direktivom.

Najvažnija pitanja koja se uređuju tim zakonom su to što se uvode novi obveznici provedbe mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, uređuje Registar stvarnih vlasnika pravnih subjekata, i to segment koji se odnosi na javni pristup. Uz već propisanu dostupnost podataka o stvarnim vlasnicima, javnosti će biti dostupni i podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata te će se nalaziti u Registru.

Izmjenama zakona iz popisa pravnih subjekata koji su dužni dostaviti podatak o stvarnom vlasniku u Registar izostavljene su fundacije te pravni subjekti kojima je osnivač država ili lokalna jedinica.

U popis članova obitelji politički izložene osobe dodane su, za potrebe provedbe mjera pojačane dubinske analize, životni partner ili osoba s kojom je politički izložena osoba u neformalnom životnom partnerstvu.

Donesen Zakon o korištenju psa pomagača

Sabor je donio i Zakon o korištenju psa pomagača koji će omogućiti većem broju osoba s invaliditetom korištenje terapijskog psa, a većem broju pasa uključivanje u školovanje. Novi zakon uređuje pružanje pomoći i podrške korištenjem psa pomagača ili terapijskog psa osobama s invaliditetom ili s kroničnom bolesti i djetetu s teškoćama u razvoju.

U drugo čitanje Sabor je poslao paket od tri vodna zakona – o vodama, vodnim uslugama i financiranju vodnog gospodarstva kao i prijedlog zakona o sobama nestalim u Domovinskom ratu te izmjene zakona o policiji, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Goldstein i Klasić gostovali na N1, nadrobili svašta, NEISTINA NAJVIŠE: “Ne mogu se izjednačavati žrtve Bleiburga i Jasenovca ”Klasić: ” Dara iz Jasenovca nije...

Povjesničari i sveučilišni profesori Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein gostovali su kod Mašenke Vukadinović u emisiji Izvan okvira N1TV...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img