Foto: Dugopolje org

Danas je u Osijeku obilježena 128, obljetnica smrti OCA DOMOVINE dr. Ante Starčevića. Na istoimenom centralnom osječkom trgu okupili su se poštovatelji njegova lika i djela, redom pravaši, članovi Hrvatske stranke prava, kao i predstavnici Udruge “Dr Ante Starčević”

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća nazočnima se kratkim govorom obratio Krunoslav Radačić
Član predsjedništva HSP-a i predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Osječko baranjske županije.
U svom obraćanju je rekao:

“Dozvolite da povodom ove 128. obljetnice od smrti Oca Domovine,  dr Ante Starčevića u ime Hrvatske stranke prava Osječko-baranjske županije, izgovorim nekoliko riječi, jer je Otac domovine, jer je dr. Ante Starčević pored svih ostalih nenadmašnih svojstava bio i jedan od najvrsnijih političkih govornika kroz cijelu povijest našega naroda !

Dr, Starčević je i danas živa politička riječ, on je djelo, on je putokaz.

On je putokaz pogotovo u ovim mračnim vremenima kada se naša država, pa dobrim dijelom i naš narod ponašaju kao da ne znaju tko su, od kuda su i gdje idu.

Dr. Ante Starčević je svojim idejama i svojom političkom borbom izgradio temelje današnje Hrvatske. O njegovoj veličini govori i podatak da je još za života nazivan Ocem Domovine. Uvijek je isticao kako samostalnost  i opstojnost hrvatskoga naroda nemaju alternative, a posebno je ostala zapamćena njegova……. misao po kojoj „narod koji uvijek traži zaštitnika nije vrijedan slobode“. Upravo smo tu smjernicu velikog dr. Ante Starčevića pretočili u stvarnost tijekom Domovinskog rata.

Sredinom 19. stoljeća napisao je pjesmu „Hrvatska domovina“, a koja je bila proročanska; „Moja zemlja Hrvatska ima obilje darova i to je čini jedinstvenom  i najpogodnijom domovinom u Europi. Ali tu istu moju domovinu razaraju ljudi koji u sebi imaju sebičnost tuđinstva i nerazumnost državne uprave koja otima, zatire i tamani“. Prošlo je gotovo 2 stoljeća a potpuno identično bi se moglo zapisati i za današnje vrijeme.

I podsjetio bi na Starčevićeve riječi o Hrvatima,  a to isto nam se događa i danas „Mi Hrvati imamo dvije mane iz kojih izvire naša nesreća. Mi svakome vjerujemo, a da ne promišljamo i lako zaboravimo krivice koje nam drugi nanose“.

Otac Domovine je i naš utemeljitelj, osnivač Hrvatske stranke prava zajedno s Eugenom Kvaternikom-Rakovičkim.

 A gdje se danas nalazi političko čedo Oca Domovine, Hrvatska stranka prava i pravaški pokret u Hrvatskoj? Nakon mnogih uspona i padova kakvih je kroz povijest bilo, opet smo TU, odlučniji nego ikada prije da vratimo staru slavu i pravaštva i Hrvatske stranke prava.

Izuzetna mi je čast što sam baš ja dobio priliku da danas govorim o najvećem hrvatskom političkom veleumu i tvorcu suvremene hrvatske nacije. Pa i ovaj govor završimo na tragu najveće političke i svevremenske mudrosti Oca Domovine

“Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti.”

SAMO JE JEDAN OTAC DOMOVINE! – zaključio je na kraju govora Radačić uz pravaški pozdrav kojeg je inagurirao baš Starčević – Bog i Hrvati!


Foto: Dugopolje org