Foto: Dugopolje org

I ove kišne subote, prve u ožujku tekuće 2024. godine, u 8,30 sati, na splitskom Peristilu su se okupili muškarci kako bi molili molitvu krunice Blažene Djevice Marije. I tako već, u ovoj formi od rujna 2022. godine, svake subote. Ističući svoje zajedništo s braćom u Kristu koja mole krunicu na javinim prostorima (trgovima) u nekoliko gradova Hrvatskoj u isto vrijeme, a pri tome dajući i svoj osobni doprinos ovom zajedništvu hrvatskih muževa. Prije svega, oragnizatore molitve na Peristilu, se može prepoznati po njihovim (zasada samo) bijelim majicama s natpisom „Totus Tuus – Sav Tvoj“.

Na molitvi, uz središnji vizualni identitet uz kojega prijanjaju, kip Gospe Fatimske, u njihovim rukama se vijore zastave na čast Majci Božjoj, a s kojih se može razaznati naziv „Wojownicy Maryi“. Ova riječ na poljskom jeziku (u prijevodu „Marijni ratnici“) upućuje na porijeklo ove muške molitvene zajednice. Neobičan i nadahnjujući put ovog molitvenog pokreta iz Poljske do Splita se može pročitati u osobnom razgovoru Miljenka Jurića za portal vjera.hr (https://vjera.hr/poboznost-i-potvrda/marijini-ratnici-formiraju-se-u-hrvatskoj-pricali-smo-s-jednim-djelo-gospe-iz-medugorja-siri-se-svijetom/) inače voditelja zajednice u Splitu.

Ljubeći svoju braću koja mole krunicu u isto vrijeme u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, i poštivajuć njihove čiste molitvene nakane, ističu kako oni mole samo na jedinu nakanu – na nakane Presvete Bogorodice, odazivajući se tako na Gospin poziv u Fatimi: “Žrtvujte se za grešnike i recite mnogo puta kad prinosite neku žrtvu: “O moj Isuse, to je za tvoju ljubav, za obraćenje grešnika i za naknadu za grijehe počinjene protiv Prečistog Srca Marijina.” Jer Njezino Prečisto Srce je izranjavano grijesima čovječanstva koje traži zadovoljštinu. Naglašavaju kako je ovo važno znati, jer razni mediji uporno prenose krive informacije na ovu temu.

Molitva prve subote na Peristilu samo je jedan manji vid djelovanja ove molitvene zajednice. Prije izlaska ispred katedrale sv. Dujma, braća iz zajednice sa svima koji dolaze na javnu molitvu se napajaju milostima Svete Mise i kraćem klanjaju Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Pored ovog molitvenog zajedništva prve subote, oni koji žele služiti Gospodinu Isusu Kristu časteći Njegovu Majku na ovaj način se obvezuju na još dva mjesečna okupljanja. Inače, sve potrebne informacije o ovim okupljanjima, kao i svim drugim aktivnostima ove zajednice, od kojih ističemo hodočašća, volontiranje za one najpotrebitije i darivanje krvi, možete pronaći na njihovoj facebook stranici https://www.facebook.com/p/Wojownicy-Maryi-Split-100086975419094/.

Foto: Dugopolje org

Potrebno je napomenuti kako ova zajednica djeluje kao građanski pokret, te ima svoje pravno obilježje kroz statut i pravilnik. Iz istih se mogu pročitati ciljevi, pravila i obveze onih koji pristupe ovom pokretu. Sva braća iz splitskog ogranka su statusu kandidata, te ove godine onaj kandidat koji zadovoljava sve potrebne uvjete izgovara prisegu te se na taj način uz prikladnu simboliku imenuje u Marijinog ratnika (i počinje nositi crnu majicu sa natpisom „Wojownicy Maryi“).

Inače, osnivač pokreta je poljski salezijanac otac Dominik Chmielewski, koji je 2015. godine Lądu na rijeci Warti (Poljska) počeo okupljati nekoliko muškaraca na molitvu koji su, potaknuti svojom duhovnom skrbnikom, željeli povjeriti svoje živote Kristu po Marijinim rukama. Da je ovo Gospino djelo govori činjenica da je ovo danas pokret od 1700 muškaraca koji su prošli formaciju i stekli naziv „Marijin ratnik“, a još 8 tisuća je kandidata u formaciji. Djeluju u 127 grupa od toga ih je 20 izvan Poljske potaknuta Poljacima koji žive u raznim krajevima svijeta, a Splitu je zasada jedina zajednica koja nema nacionalnu povezanost sa spomenutim narodom.