Foto; Screenshot Hrt

U selu Plavno i zaseoku Grubori kod Knina održani su komemorativni skupovi za žrtve ubijene nakon akcije Oluja. 

Zbog ubojstva šestero starijih mještana srpske nacionalnosti u Gruborima dva puta sudilo se bivšim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko. U oba slučaja oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Vrhovni sud u presudi je ustvrdio da se ratni zločin u Gruborima pokušao – zataškati. Temeljem odluke Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2019. – dosad je obnovljeno 10 od 20 kuća, a radi se i na infrastrukturi., javlja Tportal.

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih osoba sa Republikom Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas, nitko nije odgovarao za te zločine. “Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše, civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi”, rekao je

Poručio je i da se nekažnjeni zločini uvijek vraćaju i nanose zlo.

“Za sve naše zemlje vrijedi isto: da se moramo sa zlom u našim redovima izboriti, da zločini moraju biti kažnjeni, javno i stalno osuđivani, moraju postati dio narativa naših institucija na svim razinama”, poručio je Matić dodavši da je prije tri godine napravljen iskorak prema pomirenju građenju hrvatsko-srpskih odnosa.

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, no oslobođeni su optužbi.

“Iako su sudski utvrđene činjenice pokazale da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od procesuiranja Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko po zapovjednoj odgovornosti”, napominju iz SNV-a.

Nekadašnji novinar i službenika UN-a, a današnji tajnik SNV-a, Saša Milošević prisjetio se svog dolaska u Grubore na dan zločina.

– U Grubore smo došli bez namjere – opisao je Milošević – jer bili smo u susjednom zaseoku, mislim Zečevićima, vidjeli dim i čuli pucnjeve sa susjednog brda i krenuli prema tome. Ja sam zapravo tek kasnije naučio da se to mjesto zove – Grubori. Na uskom izlazu iz sela jedva nas je mimoišlo nekoliko policijskih džipova … gledali smo se hladno i prazno kroz prozore auta, a moj iskusniji kolega iz UNHCR-a požurio je zapisati njihove registracije- kazao je Milošević.

Pedantnost nije mnogo pomogla, o čemu svjedoči rezime na kraju govora SNV-ova sekretara: dvojica optuženih su oslobođeni, a treći je počinio suicid, mada su dobro poznate indicije da je ubijen kad je odlučio u istrazi nastupiti kao svjedok-pokajnik. Po zapovjednoj liniji, međutim, ništa manje nisu interesantni primjeri dvojice generala HV-a. Jedan od njih, tadašnji upravitelj kninskog područja, jedan je od najvećih hrvatskih poduzetnika, poznat po trgovini naftom i zapošljavanju. Drugi, zapovjednik inkriminirane jedinice koji je između ostalog diktirao lažne izvještaje u ovom predmetu, ugledan je član Hrvatskog sabora. Oslobođen je na sudu, ali je kasnije on tužio državu, tražeći odštetu, te mu je 2017. bilo nepravomoćno dosuđeno 75 tisuća kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Branko Bačić poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima.

“To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva što hrvatsko društvo svakako jest”, rekao je.

Osvrnuo se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. godine, istaknuvši da je do sada dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 milijuna eura, istaknuo je.

Podpredsjednica Vlade Anja Šimpraga poručila je kako povijest ne možemo promijeniti, niti mrtve vratiti.

“Možemo vratiti život u napuštena sela, na naša ognjišta. Znam da zidovi kuće nisu dovoljni da bi se život vratio i da je puno više toga potrebno i zadatak je pred svima nama, da naše riječi prate i konkretna djela”, istaknula je.

Uz njih, na komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnik Boris Milošević, gradonačelnici Knina i Drniša, šibensko-kninski župan te veleposlanik Hrvatske u Srbiji.