Sastali se Plenković i Čović: BiH prijeko potrebne izmjene Izbornog zakona

0
Foto: Screenshot/Ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sinoć u Zagrebu s predsjedateljem Doma naroda PS BIH dr. Draganom Čovićem. Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.

Prigodom razgovora, predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.

Plenković i Čović razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu te izrazivši žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i predsjednik Vlade Plenković.

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH. Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne predstavnike u Domove narode i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, priopćeno je iz Vlade.

Anita M.