[SAVJETI] Kako prirodno oblikovati svoj kamenjar

0
Foto: Pixabay

Oblikovanje i stvaranje kamenjara jedan je od najzabavnijih i najkreativnih načina vrtlarenja. Savršeni su za sunčane položaje vrtova, posebice uzvisine ili kosine, koje ponekad zadaju glavobolje pri planiranju vrta. Izgradnja kamenjara omogućuje vrtlarima neograničenu igru s mnoštvom biljnih vrsti, čiji bi izražaj bio manji ako bi se sadile na tradicionalan način.

Kako bi kamenjar izgledao što prirodnije, potrebno je odabrati kamenje koje se uklapa u područje u kojem se živi. Takvi će kamenjari imati privlačan izgled te mamiti poglede mnogih prolaznika. Kod postavljanja kamenja, njihov položaj ne bi trebao biti u nekoj liniji ili uzorku. Između kamenja ostavite prostor za biljke. Manje kamenje postavite oko većeg kako se stvorio prirodniji izgled. Ako je vrt na uzvisini, veće kamenje treba postaviti prema dnu vrta.

Pri odabiru biljaka, biraju se vrste koje mogu podnijeti sušu kako bi kamenjar imao što izvorniji izgled. Preporučuje se uzgoj biljaka nižeg i srednjeg rasta kako ne bi zasjenile ljepotu kamenja. Prije same sadnje, važno je obratiti pažnju na drenažu tla kako se pri zalijevanju ne bi nakupljao višak vode. U slučaju potrebe, može se dodati pijeska ili komposta kako bi se poboljšala drenaža. Također, biljke treba uskladiti klimi i njezinim zahtjevima za sunce. Puzavci su lijep detalj svakom kamenjaru jer upotpunjuju prostor te se odlično uklapaju u  vrt.

Čuvarkuća (Sempervirum spp.)

Intrigantnih listova u rozeti, čuvarkuća nema velike zahtjeve za uzgoj. Dolazi u širokom rasponu boja i nijansi, a kako bi održao svoje živopisne boje, čuvarkuća mora biti smješten na suncu.

Pustinjska ruža (Delosperma cooperi)

Visine oko 10 cm, svaki će kamenjar obasjat svojim ružičastim cvjetovima. Jednostavna za uzgoj, cvasti će cijelo ljeto. Za njezin uzgoj potrebno je osigurati dobru drenažu i sunčani položaj.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Mirisan i ljekovit grm interesantan je izbor za kamenjare zbog svojeg rasta koji je u kontrastu s drugim biljkama puzajućeg rasta. Lavanda je otporna na sušu te zahtjeva sunčani položaj i dobru drenažu. Uz veliki broj varijeteta, njezina cvatnja počinje početkom ljeta i traje do rujna.

Primorski karanfil (Armeria maritima)

Trajnica je niskog rasta lijepih rozih ili bijelih cvijetova sakupljenih u grozdasti cvat. Jednostavnog uzgoja, idealna je za osunčane položaje ili one s blagom sjenom. Cvate tijekom lipnja i kolovoza.

Pustenasti rožac (Cerastium tomentosum)

Srebrno bijeli zvjezodliki cvjetovi podsjećaju na pahuljice snijega, no osebujni su i listovi, srebrno sive nijanse. Ovaj srebrni tepih odlično će se uklopiti u kamenjar. Njegovi biserni cvjetovi će se isticat će cijelo ljeto.

Sivoplava vlasulja (Festuca glauca)

Trajnica niskog rasta (oko 20 cm) stvara ukrasne zaobljene busene uskih igličastih listova. Zbog svojeg karakterističnog izgleda i boje listova, prikladna je za mnoge stjenovite vrtove. Kako bi listovi postigli sivoplavu boju, potrebno je puno sunca. Budući da se formiraju cvjetne stabljike, one se mogu ukloniti kako bi vlasulja zadržala svoj sferni oblik.

Timijan (Thymus serpylum)

Mediteranska biljka, ljekovitog djelovanja, ali i vrlo dekorativna. Očaravajućih sitnih ljubičastih cvjetova i sitnih listova, timijan može biti i puzavac. Visine do 10 cm, njegovi mirisni cvjetovi privlače pčele i druge oprašivače.

Jastučac (Aubrieta deltoidea)

Savršeno se uklapa u kamenjare jer svojom pojavom daje odličan kontrast kamenju. Preferira sunčani položaj, no zahtjeva i povremeno zalijevanje. Cvate tijekom proljeća u različitim bojama, od plave, ljubičaste i ružičaste, čak i crvene.

Koraljni zvončić (Heuchera Sanguinea)

Popularnost ove biljke ne skriva se samo u krasnim crvenim cvjetovima, već u različitim nijansama listova. Nakon nestanka cvijeta, listovi u bijeloj , brončanoj, smeđoj te ljubičastoj boji, koraljni će zvončić i dalje biti zanimljiv dio kamenjara. Ne podnosi teško glinasto tlo nego blago alkalno i neutralno tlo. Zahtjeva blago vlažno tlo i sunčani položaj.

Verbena (Verbena officinalis)

Niskih zahtjeva za uzgoj, verbena cvate od proljeća do jeseni. Varijeteti obiluju ljubičastima, bijelima, ružičastima, crvenim i narančastim nijansama. Preferira sunčano mjesto s dobrom drenažom, te ju nije potrebno često zalijevati.