SDP SPLIT: “Plenkoviću, ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav”

0
Foto: Drugopolje org

– Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba zabraniti. U svim kontekstima, pa i u ovom kad se taj pozdrav pokušava legalizirati pod krinkom čuvanja vrijednosti Domovinskog rata! Plenkoviću, dosta je pretvaranja. Trebamo jasnu zakonsku zabranu. I sada postoji pravni temelj za procesuiranje, ali smo ipak donekle u sivoj zoni, čak i kad se pozivamo na Ustav i presudu Ustavnog suda. HDZ-ova vlast, ovisno o dnevno-političkoj isplativosti i potrebi koketiranja s ekstremnom desnicom, često odgovornost prebacuje na policiju i DORH, umjesto da jasnim zakonskim odredbama zabrani ustaško znakovlje i pozdrav – poručio je priopćenjem Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

– Jedno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima koji dali svoje živote u obrani Hrvatske, a nešto sasvim drugo i loše pokušaj oživljavanja izdajničkog i genocidnog režima NDH od 1941. do 1945. i to u Splitu, koji je bio najbolji u Hrvatskoj po sudjelovanju svojih građana u antifašističkoj borbi. Hrvatska je bila među pobjednicama Drugog svjetskog rata i ne pristajemo da se našu domovinu gura među gubitnice. Ustaše i Ante Pavelić bili su zadnji bijedni poslušnici nacističke Njemačke i fašističke Italije i Mađarske, poklanjali su svoj teritorij, donosili rasne zakone i vršili genocid. Onaj tko njih veliča, podržava i one koji osporavaju današnje granice Republike Hrvatske.

Premijeru Plenković, ne postoji prihvatljiv kontekst za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. U potpunosti podržavam predsjednika Milanovića koji odlazi s mjesta gdje se ističe taj pozdrav. Zoran Milanović takvim svojim potezima u praksi provodi građanski odgoj, a mi se zalažemo da se Građanski odgoj uvede u splitske škole. General Gotovina je rekao: ‘Rat je gotov, okrenimo se budućnosti’. Kako bismo se zaista okrenuli budućnosti, moramo poštovati hrvatski Ustav, po kojem je moderna Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe i Domovinskog rata – zaključuje Franić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here