Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama u petak u 11 su objavili rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade

 Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je: “U srednjim školama odazvalo se 14.046 zaposlenih. 12.491 se izjasnilo protiv ponude Vlade, što je 88,93 posto!”, donosi N1.

“Ne misle se cjenkati, to je poruka zaposlenih u obrazovanju Vladi”, kazao je.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala je: “U OŠ izjašnjavanju je pristupilo 31.670 zaposlenika, izlaznost je bio 68,05 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade!”.

“Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti”, rekla je Sanja Šprem.

Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti kazao je: “Na referendum je pristupilo 73,9 posto. Protiv prijedloga Vlade je bilo 69 posto”.

“Ovo što se događa sad je pokušaj gašenja požara bezinom. Vlada treba ozbiljno shvatiti problem i krenuti u rješevanje istog”, kazao je.

Štrajk ide dalje

“Štrajk ide dalje punom snagom”, kazao je Mihalinec.

“Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova”, rekla je Sanja Šprem.

“Ja smatram da postoji ogromna odgovornost vlade prema sustavu obrazovanja. Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlenike u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je pozvati sindikate ponovno za stol. Ja ne inzistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost”, rekla je Šprem.

“Ovaj val nezadovoljstva potaknulo je degradiranje naše struke, ne samo materijalno nego i društveno. U sustavu obrazovanja zaposlenici ne smatraju da je samo jedan razlog nezadovoljstva, potplaćenost, oni detektiraju niz problema koje treba hitno i nužno rješavati. Nije samo potplaćenost ono što je dovela do ovakvog odgovora na ponudu Vlade, nas muči sustav anonimnih prijava, lumen, nepotrebna administracija, zabrana zapošljavanja i niz drugih važnih problema. Problemi u sustavu obrazovanja moraju se riješiti, ako se struci ne vrati dignitet neće biti zadovoljnih učitalj i budućnosti obrazovanja.

Vlada Hrvatske ovaj odgovor mora shvatiti kao pokazatelj da u da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovijetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva. Na prosvjedu nije najvažnija riječ bila koeficijent, najvažnija riječ bilo je dostojanstvo”, rekla je Sanja Šprem.

“Koeficijent određuje status”

Na pitanje je li 6.11 zadnja ponuda na koju bi pristali, Branimir Mihalinec kaže kako je to pokazao referendum.

“Zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja ne prihvaćaju ove ponude, jasno su iskazali da žele riješiti status preko pitanja koeficijenata, da im nisu toliko važne brojke nego status. Koeficijent određuje status. Ako nas premijer pozove na razgovor pristojno ćemo se odazvati. Ključ problema je u koeficijentu, ne tražimo da dobijemo više nego izjednačavanje”, kazao je Mihalinec.

Vlada mora shvatiti koji su sve problemi u sustavu

“Bit će zadovoljni samo kad se kroz materijalno riješi njihovo pitanje, kada Vlada shvati koji su sve njihovi problemi. Kuharice se moraju svaki dan pitati je li to preko njihove norme, naši tajnici imaju najniži koeficijent u javnim službama, a čistačice čiste dvostruko veću kvadraturu nego što je propisano.

Sve učitelje se mora motivirati kako bi bili izvrsni, a ne nezadovoljni, predložili smo pravedniji sustav nagrađivanja i napredovanja. Mislite li da je samo 15 posto najboljih? U sutavu obrazovanja postoje ljudi koji daju svoj maksimalni doprinos obrazovanju i učenike primaju kao da su njihova djeca. Kao učiteljica ne mogu prihvatiti da itko smatra da učitelji ne rade kvalitetno svoj posao.

Čuje se u zadnje vrijeme da živimo na jaslama privatnika, da ništa ne proizvodimo. Učitelji su najbolji proizvođači u zadnje vrijeme, naše znanje i njihov izlaze iz Hrvatske, ono što smo investirali u učenike i budućnost domovine na putu je za Irsku i Njemačku”, naglasila je Šprem.

Zahtjev za izmjenom koeficijenata je opravdan, naglasio je Mihalinec, a ne bude li štrajk plaćen, kasnije će te dane Vlada morati platiti više, kazao je Mihalinec.

“Ako Vlada donese odluku o neplaćanju štrajka kriva je za posljedice takve odluke, jer sve što se nije odradilo u štrajku morat će se kasnije platiti više. Ako su vam učenici u fokusu rješenje je vratiti sve što prije u klupe”, kazao je Mihalinec.

Podsjetimo, niti premijer Andrej Plenković niti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prije objave rezultata nisu htjeli govoriti o daljnjim opcijama.

Premijer je jučer u Osijeku dao izjavu o razvoju situacije vezano za pregovore Vlade i sindikata. Tom prilikom je rekao i kako su roditelji jako ljuti i imaju problem kuda s djecom tako dugo.

“Stoga je, ne samo apsurdno i nelogično, nego, ako hoćete, i nepravedno – imati frontalni štrajk ovakvih razmjera, gdje su roditelji jako frustrirani i mogu reći po broju poruka koje stižu nama sada i esktremno ljuti. Dakle, tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem problem kuda s djecom toliko dugo. Dakle, to više nije normalno.”, zaključuje N1.