Skandal u BiH se nastavlja: Snaha Alije Izetbegovića Sebija, nema dokaze o čak deset ispita postdiplomskog studija

0
Foto: screenshot

Saga o sumnjivoj akademskoj karijeri supruge Bakira Izetbegovića, Sabije, nastavlja se prema krajnje neizvjesnom pravorijeku. Pozicija najmoćnije žena u BiH, ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) i profesorice na sarajevskom Medicinskom fakultetu žestoko je uzdrmana nakon otkrića da je možda lažirala svoju specijalizaciju, odnosno postdiplomski studij, a ništa manje nije potresen ni njezin suprug kao politički moćnik. Spoznaju da Sebija Izetbegović u Zagrebu uopće nije, kako tvrdi, pohađala postdiplomski studij u javnost je nedavno pustio poznati zagrebački profesor i ginekolog dr. Asim Kurjak.

Medicinski fakultet u Sarajevu nije na traženje rektora Univerziteta u Sarajevu dostavio uvjerenje o položenim postdiplomskim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu, piše „Dnevni avaz“. Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj u dva je navrata od sarajevskog Medicinskog fakulteta tražio dokumentaciju koja potkrepljuje Sebijinu akademsku karijeru, no ona je oba puta bila nepotpuna i bez uvjerenja o položenim postdiplomskim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu, njih čak deset.

U dokumentaciji nema ni odluke sarajevskog fakulteta o priznavanju navodnih zagrebačkih ispita. Medicinski fakultet u Sarajevu poslao je Rektoratu samo kopiju indeksa Sebije Izetbegović, no on je ocijenjen nerelevantnim dokazom njezina akademskog obrazovanja. Zbog svega, rektor sarajevskog Sveučilišta zatražit će službene izravne odgovore i od zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

U obrazloženju akademskog puta Sebije Izetbegović postoje mnoga proturječja i nelogičnosti. Njezin zagrebački indeks otkriva da je postdiplomski studij u glavnom gradu Hrvatske upisala 2. ožujka 1993. godine, te da je već 19. ožujka, za 17 dana, položila prvi ispit, a da nije uopće odslušala nastavu niti obavila prethodne potrebne vježbe. Da Sebija uopće nije bila registrirani polaznik zagrebačkog postdiplomskog studija potvrdila je, osim Asima Kurjaka, i prof. Sanja Kupešić koja je tad na Medicinskom fakultetu u Zagrebu bila predavač.

To joj, međutim, očito nije smetalo da u kolovozu 1994. od Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatraži polaganje preostala četiri ispita poslijediplomske nastave i pisanje magisterija, tvrdeći da je prethodnih deset ispita položila na Sveučilištu u Zagrebu, i to na engleskom jeziku.

Zbog brojnih kontradiktornosti, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu počeli su prošlog tjedna provoditi nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu s ciljem provjere akademskog statusa Sebije Izetbegović. Medicinski fakultet dužan je inspektorima dostaviti sve raspoložive podatke u roku ne dužem od pet dana.

Priča o Sebiji Izetbegović razotkriva se i kao šira balkanska matrica masovne zloporabe političke moći u procesu stjecanja akademskih titula tijekom zadnjih desetljeća.