Foto: YouTube

Globalno zatopljenje kojeg smo svjedoci ovih dana imati će i te kako utjecaja na skijašku sezonu ove zime u alpskim destinacijama, osobito austrijskim i njemačkim. U još jednom valu vrućine koja ruši sve temperaturne rekorde topi se i ono malo preostalih glečera, a zemlja se zagrijava pa je teško povjerovati da će ove godine uopće padati snijeg na Alpama, što je slažete se osnova za bilo kakvu skijašku sezonu.

Kako javlja najpouzdanija meteorološka agencija “Kuzma i Damjan” (KUDA) sa Zelenortskih otoka, snijega na Alpama ove zime nećemo vidjeti. Njihove matematičke projekcije kretanja zračnih struja po visini i dubini predviđaju velike količine toplog afričkog zraka koja će u kombinaciji s atlantskom vlagom u zimskom periodu donijeti veliku količinu kišnih oborina, pa će snijeg ove zime izostati.

Uzbuna se polako diže u austrijskim i njemačkim skijalištima, a vlade jedne i druge države predviđaju velike gubitke u ovom sektoru. Bez posla bi moglo ostati preko 100 000 ljudi u turističkom sektoru. u pitanju su i sve skijaške utrke Svjetskog kupa koje bi se mogle preseliti u Skandinaviju i Kanadu.

Cijene smještaja i hrane već polako cjenovno padaju na niže, tako da Hrvati koji se ove godine ipak odluče u zimskom periodu posjetiti ove destinacije ne moraju nositi lonce sarme.

Naš izvor Schladminga tvrdi kako će cijene smještaja hrane i pića ove godine u ovom popularnom skijalištu biti na rasprodaji, “daj što daš”, samo da nije prazno

Tekst je satiričnog karaktera