Foto: Pixabay

Štrajk u jednoj od najvećih svjetskih tvornica popularnog namaza je prekinut, no obustava rada bila je samo jedna od niza kontroverzi i problema koji se vežu uz Nutellu i njenog proizvođača, privatnu talijansku kompaniju Ferrero.

Svjetski sladokusci mogli su odahnuti u četvrtak, nakon što je objavljena vijest o kraju štrajka u najvećoj svjetskoj tvornici Nutelle na sjeveru Francuske. Proizvodnja je bila gotovo u potpunosti obustavljena tjedan dana, tijekom kojih radnici dostavnim kamionima nisu dozvoljavali ni ulazak ni izlazak iz tvorničkog kruga. Tvornicu u gradiću Villers-Écalles korporacija Ferrero otvorila je još 1960. godine, a danas iz nje izlazi oko četvrtina svjetske proizvodnje popularnog namaza Nutella, odnosno oko 600 tisuća staklenki dnevno.

Svjetski mediji javljali su da je do štrajka došlo zbog neispunjenih zahtjeva o povećanju plaća. Dio radnika tražio je povećanje dohodaka od 4,5 posto, jednokratni bonus od 900 eura i bolje uvjete rada. Iz talijanskog Ferrera, vlasnika tvornice i proizvođača popularnog namaza, nakon kraja štrajka došle su tek šture izjave o ‘pozitivnom ishodu’ i ‘mirnom’ povratku radnika na posao iako nije poznato u kojoj je mjeri udovoljeno zahtjevima zaposlenih.

Tijekom obustave u potpunosti je bila zaustavljena proizvodnja čokoladica Kinder bueno, još jednog proizvoda iz te tvornice, dok se Nutella proizvodila samo na jednoj tvorničkoj liniji s oko 20 posto kapaciteta, prenosi britanski The Guardian. Takvoj proizvodnji prijetio je i nedostatak sirovina, no sada se čini da na globalnom tržištu ipak neće biti značajnijih poremećaja.