13 C
Split

Kad je najbolje vrijeme za popiti prvu kavu?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kava nas ujutro razbuđuje, ima dobar okus, pa čak i neke prednosti za naše zdravlje. No znanstvenici tvrde da prvu šalicu kave ne treba piti čim ustanemo iz kreveta.

Klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresne situacije.

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola ‘govori’ tijelu da ga proizvodi manje, tvrde farmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi (i kofein) reagiraju s prirodnim biološkim funkcijama tijela. Tako kortizol ‘potkopava’ učinak kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kavu; što znači da nam je potrebno sve više i više kave da bi se razbudili.

Zato pokušajte čekati sat vremena nakon buđenja da skuhate prvu šalicu. A ako više puta u danu pijete kavu, znanstvenici savjetuju da ju konzumirate izvan druga dva vremena najveće proizvodnje kortizola, što je obično između podne i 13 sati te između 17:30 i 18:30 sati, prenose 24 sata.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img