Foto: Saborska TV

U Saboru je u utorak započelo aktualno prijepodne, na kojem je došlo do žestokih svađa između saborskih zastupnika iz oporbe i vladajuće većine. Napetosti su dosegle vrhunac kada je Krešo Beljak iz HSS-a Plenkovića upitao o financiranju stranaka.

“Približavaju nam se izbori i svi znamo da je najključniji element novac. Zakonski, to jest donekle regulirano na način da kandidati moraju uoči izbora predati financijska izvješća, koja su često manjkava i sumnjiva, a pravne posljedice događaju se tek nakon izbora. Svjedoci smo da su na proteklim izborima na svim razinama pojavile stranke, nezavisni kandidati, koji nemaju nikakvo opravdanje, niti donacije ili financiranje iz državnog proračuna, a u kampanjama su potrošile stotine tisuća eura i postigle odlične rezultate sa sumnjivim novcima. Nikome ništa, pojeo vuk magare. Imate li namjeru korigirati izborni zakon na način da listama koje nemaju jasna izvješća, da im onemogućite kandidaturu?”, rekao je Beljak.

Plenković mu je odgovorio kako bi bilo lakše kada bi objasnio na koga točno misli.

“Tko su ti koji imaju ogromne izvore financiranja a do sada nisu postojali? To sigurno nije HDZ, jer on posluje transparentno. Što se vi smijete gospodine Bakić? Kako se možete tako neinformirano i cinično smijati. kao kada tvrdite da u Zagrebu nemate dovoljno prihoda da biste smanjili porez na dohodak. Mislim da biste se trebali tome smijati svaki dan kada se pogledate u ogledalo. Iz fonda solidarnosti EU, baš vama, koji ste se ovdje vezivali i spavali, dok smo mi lobirali, nema te donatorske konferencije koja bi vam toliko para donijela za obnovu, a sada obnavljate škole s parama koje vam je donijela HDZ-ova vlada. Gospodine Beljak, vi lijepo javnosti recite na koga mislite pa ćemo vidjeti”, rekao je Plenković.

Tko financira DP i Fokus?

“Mislili ste da neću reći? Naravno da hoću. I to je vama konkurencija, a ne meni. Prvo, Domovinski pokret. Optužuju vas da ste financirani od iste osobe. Riješite toDP je stranka koja nema nikakva primanja, a održavaju skupštine u najskupljim zagrebačkim halama. Stranka broj dva je Fokus, koja nikada nije postojala. Kako je moguće da se pojavi stranka koja potroši najmanje 200.000 eura, dobije izbore i u financijskom izvješću kaže da su potrošili 50.000 eura. Taj novac ili dolazi od mafije, ili od tajkuna koji žele natrag ili od stranih ideoloških organizacija koje nam nameću određene ideologije i financiraju stranke kako bi one promovirale te ideologije u Hrvatskoj”, rekao je Beljak.

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta odgovorio je Beljaku: “Dođite u stranku i vidite sve ulazne račune i od koga je dobio novac. Što se tiče gospodina Beljaka, pa niste tako govorili prije nekoliko mjeseci kada ste nam nudili koaliciju a mi vas nismo prihvatili“, rekao je

Nakon toga, za riječ se javio Damir Bajs iz stranke Fokus.

“Kada govorimo o realnosti, neke stvari moramo prihvatiti. Stranka Fokus je poijedila u Samoboru, gdje je poražen gospodin Beljak i HSS. Svi računi su provjereni od DiP-a i nema nikakvih problema. poraz je poraz, znam da boli, nije lako, ali ne treba zbog toga optuživati druge”, rekao je Bajs.

‘Bajs je izgubio pamćenje’

Beljak je rekao kako Spajić laže i kako mu je DP nudio koaliciju.

“Rekli su kako bi bilo jako dobro da dobe tradicionalni hrvatsku stranku. Ja sam rekao da bi to čak i bilo moguće, ali iza vas stoji mafija, a ja sam dokazano nepotkupljiv. Prema tome, dok je mafija iza vas, doviđenja. A kolega Bajs je ušao u stranku Fokus, ne zato jer je to njegova ideološka priča, on je naravno HSS-ovac, ali mi je lijepo objasnio da oni nude više. Samo se pitam od kud i što nude? Što je to kolega Bajs? Nikad dosta”, rekao je Beljak.

“Kolega Beljak mi je nudio da uđem u HSS, ali sam ja to odbio jer sam rekao da neću tamo biti dok je on u HSS-u. Stranka fokus je dobra i mlada poduzetna ekipa koja treba Hrvatskoj”, rekao je Bajs.

Beljak je rekao kako je Bajs izgubio pamćenje: “U kampanji 2011. godine je rekao ‘znaš, malo mi je nezgodno, bojim se da postoje neke arhive’. U stranci je tada potrošeno 20 milijuna kuna kada je kolega Bajs išao okolo i skupljao upravo takve donacije”, rekao je Beljak.

Peović se javila za repliku:

“Fokus je u zapisnicima vijeća Svete Nedjelje od oca Mate Rimca primao upute o tome kada i na koji način se njemu treba donirati zemljište za kampus. To su stvari koje su crno bijele”, rekla je Peović, nakon čega joj je Jandroković izdao treću opomenu i oduzeo pravo govora.