Anketu je proveo Ipsos Puls. 

Prema rezultatima istraživanja agencije Ipsos Puls na uzorku od 600 ispitanika, koje je u nedjelju objavila  Slobodna dalmacija, najveću podršku Splićana tri mjeseca uoči izbora ima Željko Kerum sa 14,9 posto. Za vrat mu pušu HDZ-ov Vice Mihanović sa 14,5 posto, nezavisna Branka Ramljak s 13,1 posto te Ivica Puljak s 12,2 posto. Izbori za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu bit će, čini se, vrlo tijesni, no Puljka ovo istraživanje kao jedinog kandidata lijevog političkog spektra u ‘topu četiri’ gotovo pa lansira u drugi krug. 

Svi ostali su daleko. SDP-ovac Tonći Stipić, koji u međuvremenu ispao iz kombinacije za gradonačelnika, ima 7,8 posto glasova, Ante Čikotić iz MOST-a 6,9 posto, Jakov Prkić iz Pametno za Split i Dalmaciju 6 posto, glasnogovornik Dnevne doze splitskog nereda Bojan Ivošević 5,3 posto, HSLS-ovac Zdeslav Benzon 5,2 posto, a Hrvoje Marušić iz Domovinskog pokreta 4 posto. 

Kerum stoji iznenađujuće dobro u istraživanju koje je naručila stranka Centar, ali o njemu negativan dojam ima čak 62 posto ispitanika. Pozitivno o Kerumu misli 36 posto ispitanika. Tek jedan posto ispitanika nikada nije čulo za njega, a šest posto ne zna kakav dojam ima o njemu. Puljak je, pak, najpozitivniji. Čak 45 posto ispitanika ga ocjenjuje pozitivnim, 22 posto negativno, 20 posto nije za njega čulo, a 13 posto nije sigurno je li pozitivac ili negativac. 

Ramljak pozitivno ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativno tek devet. Za nju nije čulo 41 posto ispitanika pa tu sasvim sigurno ima dosta prostora da popravi svoje pozicije, za razliku od Keruma, koji je, kako bi se reklo, pročitana knjiga i ima svoje tradicionalne birače. Novi eventualno mogu biti oni koji su tek ostvarili biračko pravo, znači, mlađa populacija.

Dok se radilo ovo istraživanje, svi kandidati još nisu bili definirani, ali bi i to uskoro trebalo biti poznato. SDP kandidata još nije predstavio, sasvim sigurno ovo će biti još jedni izgubljeni izbori za društvo s Bačvica, a s dosta neizvjesnosti očekuje se i kandidat splitske oporbe. Gotovo je sigurno da će to biti Prkić, ali je neizvjesno tko će se još pridružiti disidentima iz bivše stranke Pametno.

dp/sd