Splitski taksisti o horor-kolegama: “Za desetak kilometara i po 100 Eura”

0
1
Foto: Pixabay

Objavljena je snimka sa splitskog aerodroma na kojoj se čuju glasovi taksista kako dogovaraju napade na konkurente.

Riječ je navodno o grupi od desetak nasilnika koji fizičkim napadima i zastrašivanjem osiguravaju taksi monopol.

Stoga su taksisti za RTL progovorili o tome što se događa na splitskom aerodromu.

O snimci taksista sa splitske Zračne luke o kojoj bruji cijela zemlja, iz Udruženja taksista Grada Kaštela ograđuju se od ovog incidenata. Kažu da nitko od njih ne odobrava nikakvu vrstu nasilja.

“Gospodin koji je navodno spriječen da radi znao je da on s dozvolom iz Trilja i Čaporica ne može doći radit u Kaštela. Mi bismo njega čak i primili da radi, ali bi to
izazvalo lavinu drugih koji bi došli na aerodrom, a to bi onda bilo otprilike matematički 24.000 automobila. Nismo mi New York da bi dnevno bilo 24.000 vožnji na splitskom aerodromu”, govori za RTL Danas predstavnik Udruženja taksista Kaštela Martin Mustapić.

Posljedica liberalizacije tržišta

Iz udruženja ističu da sve rade legalno i po zakonu.

“Jedna od tih osoba je osoba koja je osuđeni ubojica, koji je pravomoćno osuđena ubojica, koji je ilegalni prijevoznik, koji pokušava prezentirati stvari ne znam
kako i šta, a drugi sudionik toga incidenta je osoba koja nema papire koji su potrebni za rad s nama”, dodaje Mustapić.

“To sada više nema veze s mozgom. Ovo je legalna pljačka, legalno otimanje novca. Po 500, 600 ili 700 kuna naplaćuju od Zračne luke do centra Splita, to je katastrofa”, kaže nam taksist Robert.

Sudeći po snimci zarađuju – 500 eura dnevno. Pomnožimo li to sa 20 radnih dana, taksist sa splitske zračne luke mjesečno zaradi 10.000 eura.

“U mojih 30 godina, koliko sam autotaksi prijevoznik, nikad nismo imali lošiju i goru organizaciju i situaciju uopće u autotaksi prijevozu, a što je najgore, to sve plaćaju naši korisnici visokom cijenom i niskom sigurnosti prijevoza”, rekao je Lovre, taksist iz Splita.

Splitske vlasti ovakvi sukobi ne iznenađuju i kažu: “Sve je to posljedica liberalizacije taksi tržišta.

“Nevjerojatno je da se događa da ulica pokušava uzeti stvar u svoje ruke. Naravno da se osuđuje svako nasilje i takvo neprimjereno ponašanje taksista
koji su na određeni način i službene osobe koje predstavljaju i naš grad”, kaže HDZ-ov gradski vijećnik Petar Škorić.

Od početka godine do danas policija je podnijela 22 optužna prijedloga protiv 13 osoba, a jedna osoba trenutno je u istražnom zatvoru.